TNT opent eerste CO2-emissievrij bedrijfspand

27 oktober 2008 opent de Commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht het eerste CO2-emissievrije bedrijfsgebouw van TNT. Het pand in Veenendaal wekt meer energie op dan dat we daar zullen verbruiken.

Een jaar geleden schreef TNT een tender uit onder bouwbedrijven voor het bouwen van CO2-emissievrije bedrijfspanden. Dit speelde in dezelfde tijd dat TNT de tender op de markt bracht voor haar 70.000 m2 aan Green Offices. Bouwbedrijf VolkerWessels kwam voor TNT het beste uit de bus en ontwierp samen met TNT het eerste CO2-emissievrije post distributiecentrum voor Koninklijke TNT Post. Het is een voorbereidingscentrum voor de post voor Veenendaal en omgeving. Het bedrijfspand is circa 1500 m2 groot waarvan circa 300 m2 kantoorruimte is.

Geen cv, geen airco
Het gebouw gebruikt nog geen dertig procent van de energie die een conventioneel gebouw gebruikt, onder andere door goede isolatie en slimme ventilatie. ’s Winters wordt warme lucht niet zomaar naar buiten geblazen, maar gebruikt om de koude buitenlucht op te warmen voor die naar binnen komt, om maar een voorbeeld te noemen.

De resterende energie die nog nodig is wordt door het gebouw zelf opgewekt. Dit gebeurt met een dak vol zonnepanelen en door grondwater op te pompen en dit te gebruiken voor zowel verwarming als koeling. Hierdoor is geen gasgestookte cv-ketel nodig en geen airconditioning.

Eco-toiletten
De ruim driehonderd zonnepanelen (goed voor circa 55.000 kilowattuur op jaarbasis) leveren op zonnige dagen te veel en op bewolkte dagen te weinig elektriciteit. Bij bewolking krijgt het gebouw daarom groene stroom uit het elektriciteitsnet en bij zon levert het elektriciteit terug. Dit moet met elkaar in evenwicht zijn, waardoor het gebouw per saldo zelfvoorzienend is met duurzame, CO2-vrije elektriciteit.

Een gasaansluiting heeft het pand niet. Het water wordt opgevangen in de vijver aan de voorzijde en o.a. gebruikt voor het grijswatercircuit. Het gebouw is voorzien van eco-toiletten en er wordt zoveel mogelijk daglicht binnen gelaten zodat het licht minder vaak aan hoeft.

Het gebouw heeft met een klimop en groen gebeitst larikshout tegen de gevel een groene uitstraling gekregen waarin het TNT logo duidelijk zichtbaar wordt, welke verlicht kan worden met led lampen. Op die manier wordt ook voor de buitenstaander zichtbaar gemaakt dat het een groen TNT pand is.

GreenCalc?
In de wereld van duurzaam vastgoed is het lastig aan te geven wat de GreenCalc score is, omdat er geen referentiegebouwen zijn. Wanneer we een pand van Koninklijke TNT Post uit de jaren negentig als referentie gebruiken, ligt de Greencalc score ruim boven de 500.

Tevens zijn we druk doende om het gebouw op een LEED Platinum niveau te krijgen en wordt het gebouw als pilot gehanteerd door de Dutch Green Building Counsil voor haar eerste certificering voor bedrijfsruimtes gebaseerd op de BREAAM methode.

Overige duurzame zaken
De duurzaamheid ambities bij TNT gaan verder dan alleen het gebouw. Zoveel mogelijk facilitaire en IT voorzieningen worden tevens duurzaam toegepast. Zo zijn er energiezuinige koffieautomaten geïnstalleerd, zijn de computers voor 95% recyclebaar en zijn er grotere papier- en restafval containers zodat ze minder vaak geleegd hoeven te worden.

Vanuit deze vestiging zullen ook enkele nieuwe voertuigen van TNT die op bio-diesel of elektriciteit gaan rijden. Het meest duurzame bedrijfsmiddel blijft nog wel altijd de fiets van de postbode.

Nikaj van Hermon

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nikaj van Hermon