Verduurzamen van kantoren

Steeds meer partijen willen kantoren duurzaam ontwikkelen en beheren. Daarbij ontstaat de behoefte aan praktische informatie en hulpmiddelen. SenterNovem ontwikkelt hiervoor instrumenten die kosteloos aangeboden worden. Het ‘stappenplan verduurzaming kantoren’ geeft een overzichtelijk beeld van de stappen die u u moet nemen om uw ambities waar te maken.

SenterNovem biedt een stappenplan aan voor de verduurzaming van nieuwe en bestaande kantoren. Het stappenplan is primair bedoeld voor facilty managers en eigenaargebruikers. De stappen zijn voorzien van een compacte toelichting en links naar bronnen met meer informatie over de ins en outs van het realiseren van duurzame kantoren. De facility manager van een kantoorpand krijgt zo inzicht in de processen en middelen die nodig zijn om tot verduurzaming van kantoorpanden te komen.

Afhankelijk van uw vraag, kennisniveau of uitgangssituatie kunt u de verschillende stappen doorlopen of direct doorklikken naar het relevante onderwerp. U kunt hierbij kiezen uit verschillende ingangen:
- people, planet, profit
- proces: verduurzaming kantoor, duurzame renovatie, nieuwbouw
- planfase

Vanaf de SenterNovem-site www.slimme-energie.nl kunt u het stappenplan kosteloos downloaden.

Slimme Energie
Nederlandse kantoren en zorginstellingen betalen jaarlijks miljoenen euro’s teveel aan energie. Dat kan slimmer! In veel kantoorpanden en zorginstellingen werkt apparatuur op het gebied van verwarming en koeling niet optimaal. Dat komt onder andere doordat lucht- en verwarmingsinstallaties niet goed werken of niet optimaal zijn afgesteld.

Temperatuurvoelers en regelaars zijn verkeerd geplaatst, ze vertonen technische defecten of er is een te hoge nachttemperatuur ingesteld. Uit onderzoek (Halmos, TNO) blijkt dat 70% van de installaties niet goed is ingesteld. Dat betekent niet alleen een te hoge energierekening, maar ook klachten van gebruikers. Door het goed afstellen van apparatuur neemt het comfort in een gebouw toe, daalt het ziekteverzuim en gaat de energierekening omlaag.

Op de website www.slimme-energie.nl kunt u eenvoudig testen hoe uw organisatie er voor staat op het gebied van energie-efficiency. U krijgt dan tips en adviezen hoe dat slimmer kan.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Albert Hulshoff