Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw

Op de site van de BNSP|NVTL Werkgroep Duurzame Stedelijke Ontwikkeling  staat vanaf vandaag de digitale versie van het Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw.

Het Nationaal Pakket is in 1999 uitgebracht en bevat een gestructureerde bundeling van de kennis en ervaring die destijds op het terrein van duurzame stedenbouw voorhanden was. Het pakket is bedoeld als hulpmiddel bij de ontwikkeling van nieuwe bouwlocaties en de herontwikkeling van bestaande gebieden.

Het doel van het Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw is om iedereen die bij het ontwerpen en ontwikkelen van stedelijke gebieden betrokken is een handreiking te geven over het zo duurzaam mogelijk ontwikkelen, ontwerpen en inrichten van de gebouwde omgeving.

Duurzame stedenbouw is een terrein dat volop in ontwikkeling was en nog steeds is. Tien jaar na het opstellen en het uitgeven van het Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw, geeft het pakket nog steeds waardevolle handreikingen voor het duurzaam ontwikkelen, ontwerpen en inrichten van onze dorpen en steden.

Proces, concepten en maatregelen
Het pakket bestaat uit een procesdeel, een conceptendeel en een maatregelendeel. Het procesdeel van het Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw beschrijft op welke wijze ontwikkelingsprocessen ingericht kunnen worden op welke wijze kwaliteit en duurzaamheid bewaakt kunnen worden.

Het conceptuele deel helpt de betrokkenen de stedenbouwkundige opgave helder te definiëren om vervolgens te komen tot een uitgebalanceerd ruimtelijk concept. Drie aspecten zijn daarin belangrijk: de onderlegger, de planstructuur en de milieutypen.

Het deel met maatregelen diept de klassieke thema’s water, natuur en ecologie, verkeer, leefbaarheid en energie uit. Het Nationaal Pakket maakt tot de dag van vandaag nog steeds een doorwrochte indruk, vooral door de vele schema’s en overzichten die de onderlinge verbanden tussen de thema’s en de verschillende maatregelen weergeven.

Brochure en voorbeeldenboek
Aanvullend op het Nationale Pakket is de brochure ‘Duurzame stedenbouw, een bestuurlijke handreiking voor gemeenten’ uitgegeven. In deze handreiking vinden gemeenten adviezen voor het gebruik en bevorderen van het Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw in ruimtelijke plannen. Deze brochure is net zoals het Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw digitaal te raadplegen.

De BNSP|NVTL Werkgroep Duurzame Stedelijke Ontwikkeling werkt nu aan de tweede editie van het voorbeeldenboek ‘Duurzame Stedenbouw, perspectieven en voorbeelden’.

Dit boek beschrijft aan de hand van een essay, een discussie met kopstukken uit verschillende vakgebieden en in Nederland gerealiseerde voorbeelden de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzame stedenbouw en duurzame gebiedsontwikkeling. Het voorbeeldenboek zal in het najaar van 2009 uitkomen.

Meer informatie: www.duurzamestedenbouw.nl.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Martin Dubbeling