Een heerlijk leerhuis …

In 2002 kochten mijn vrouw en ik een middenwoning uit 1979. Mijn vraag … is een bestaande woning verduurzamen eigenlijk moeilijk?

De eerste actie was overal dubbelglas aanbrengen en zorgen voor meer daglicht op de benedenverdieping. Dit deden we met een glazen wand en door het glasoppervlak in de gevel te vergroten.

Marktplaats
Het waterverbruik steeg van 90 kubieke meter naar 190 kubieke meter aangezien ons gezin de afgelopen vijf jaar groeide van twee naar vijf. Waterbesparende toepassingen als een nieuwe douchekop en twee waterbesparende toiletten (met ook nog eens een traditionele baksteen in de stortbak) wisten de stijging alleen maar af te remmen.

Verder lag de focus vooral op energiebesparing. Ik kocht op Marktplaats zonnepanelen voor 1100 euro (600Wp, vorig jaar leverden ze 485 kW/h op, dus een terugverdientijd van negen jaar). Om de een of andere reden worden in Heerhugowaard veel tweedehands panelen aangeboden. Ik had ze binnen het uur op mijn dak liggen. Ik kreeg zelfs subsidie toegewezen, maar heb die nooit gebruikt. De spullen heb ik dus maar teruggestuurd.

Alles uit...
Dan natuurlijk in de meterkast kijken wat er gebeurt. Dat viel tegen, mijn meter bleef maar vooruit gaan. Vervolgens voor een tientje een energiemeter gekocht en het hele huis door. Naar aanleiding van de resultaten mijn permanente server vervangen door een kastje met externe harddisk, tweede koelkast eruit en vervangen door een kleine vriezer.

En de grootste slag gemaakt met een veegschakelaar in de woonkamer. ’s Nachts gaat alles uit behalve de telefoon en het alarm. Scheelt vast ook in gezondheid en brandveiligheid. De veegschakelaar op zich scheelt al 60W continu gebruik. Mijn stroomverbruik daalde van 4500 kW/h naar 1680 kW/h afgelopen jaar.

Kieren dicht
Minder gas gebruiken bleek ook niet zo moeilijk. Ik kocht bij de bouwmaterialenhandel isolatieplaten in de aanbieding en isoleerde voor 120 euro mijn vloer. “Pappa, wanneer mag ik weer in de zandbak onder het huis spelen?” De volgende dag het purschuim van mijn handen pulken, maar wel een comfortabele vloer. Kierdichtheid was een enorm probleem. Bij de garagedeur en de voordeur waait het. De garagedeur kon ik eenvoudig isoleren, maar de voordeur heb ik uiteindelijk vervangen.

Toen kreeg ik een aanbieding voor een Solior zonneboiler. We hebben met z’n drieën dat ding het dak opgetrokken, twee ventilatiebuizen samengevoegd en het overgebleven gat gebruikt voor twee waterleidingen. De verwarmingsman kreeg tranen in zijn ogen van de aansluiting, maar de boiler doet het prima. Voor 1200 euro minus 600 euro subsidie is een zonneboiler goedkoop; een terugverdientijd van slechts vier jaar.

Kortom, het was een heerlijk leerhuis. De volgende stap is een nul-energiewoning. Daarover meer in een volgende column.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Stefan van Uffelen