Magazine Duurzaam Gebouwd: Column Roger Cox

In de tweede editie van het magazine Duurzaam Gebouwd een column van advocaat-bestuurder bij Paulussen Advocaten Roger Cox.

Money Talks

New York heeft samen met de U.S. Forest Service een kosten- batenanalyse gemaakt van de 600.000 bomen in de stad. Per saldo blijken de bomen ieder jaar een waarde te vertegenwoordigen van 122 miljoen dollar. De bomen dragen onder andere bij aan energiebesparing, waterretentie, het behoud van luchtkwaliteit en CO2-reductie.

Zouden we op deze manier ons hele economisch systeem benaderen, dan zou geld de waarheid spreken. Dat doet het nu niet. In ons huidige systeem vertelt geld ons weliswaar precies wat de prijs van iets is, maar niet wat de kosten ervan zijn.

Van gebouwen weten we dat de maatschappelijke kosten zeer hoog zijn. Gebouwen zorgen voor 40% van de CO2-uitstoot en 30% van al het afval. De milieukosten zijn dus hoog. In veel gebouwen is de luchtkwaliteit bovendien vele malen slechter dan de luchtkwaliteit in hartje Rotterdam met alle gezondheidsproblemen van dien.

Het bouwen van een gebouw is nu dus eigenlijk het bouwen van een probleem. Dat laat je als sector toch niet over je kant gaan! Gelukkig kun je een gebouw ook als een oplossing bouwen. Hoe? Door een gebouw niet langer te benaderen als een fenomeen voor louter huisvesting. Maar door juist veel andere probleemoplossende functionaliteiten in het gebouw te integreren.

Gebouwen kunnen ‘levend’ zijn door in omvang te veranderen met de wensen van de omgeving, kunnen CO2 opnemen, water destilleren, de lucht van stofdeeltjes zuiveren, water opslaan en zonne-energie aan het net leveren, groen aan de stad toevoegen en voor een gezond binnenklimaat zorgen. Waarom zouden we niet willen dat een gebouw ook dezelfde functies kan vervullen als de bomen in New York?

Mr. Roger H.J. Cox is advocaat-bestuurder bij Paulussen Advocaten N.V. in Maastricht. Hij is daarnaast expert bij www.duurzaamgebouwd.nl

Meer informatie over het magazine Duurzaam Gebouwd

Deel dit artikel

permalink