Stelling: De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze C2C niet adopteren!

De weken voorafgaand aan het congres Cradle to Cradle 2.0 leggen we diverse Duurzaam Gebouwd-experts en sprekers van het congres de stelling voor: 'De bouwindustrie komt in zwaar weer als ze Cradle to Cradle niet adopteren. Dit keer Duurzaam Gebouwd-expert en spreker op het Cradle to Cradle 2.0 congres architect Jón Kristinsson.

De Nederlandse bouwindustrie is goed voor 20 miljoen ton bouw- en sloopafval (BSA) per jaar. In een meer tastbare eenheid uitgedrukt voor automobilisten is dit materiaal een vierbaans snelweg met vluchtstroken van Delft via Groningen, het Wad over naar Schiermonnikoog en dat per jaar.

Het idee dat de bouwindustrie in nieuwbouw kan overschakelen op demonteerbaar, herbruikbaar en opgewaardeerd bouwafval gaat mijn fantasie te boven. Dit vervangingsprobleem is te ingewikkeld om het kernachtig te kunnen verwoorden. Sinds april 1997 echter heeft de overheid het storten van herbruikbaar BSA verboden.

Om diverse milieuredenen mag het binnen Europa niet hergebruikt worden en belandt het in granulaat vermalers of versnipperaars. Het GreenCalc milieuprogramma is nog altijd een goede meetlat om duurzaamheid van gebouwde omgeving aan te geven.

Collega Renz Peijnenborg heeft enkele jaren geleden gezegd ‘Bouwafval is gebrek aan fantasie’. Deze prikkelende uitspraak spreekt nog steeds tot mijn verbeelding.

Om dicht bij huis te blijven, hierin schuilt een grote arbeidsintensieve waarheid. In eigen woonkamer staat een ronde tafel van sloophout met een tinnen schaal als sluitstuk. Voor het demontabele houten echtelijke bed en de boekenplanken was nog hout over. Oude deuren als legtafels zijn verborgen onder een multiplex plaat. Gebroken betontegels als mozaïek zijn verrassend mooi, eenvoudig en doelmatig als tuinterras. Het oude sanitair uit 1880 en 1950 doet nog steeds dienst, wat bewijst dat een lange nuttige levensduur het wint van een omslachtig hergebruik.

Wat me droevig stemt zijn de door de overheid voorgeschreven lelijke houten KVT kozijnprofielen die hergebruik tegenhouden. Dus altijd blijft van toepassing: ‘A thing of beauty is a joy forever’ en even waar is ‘Goed reizen laat geen sporen na’.

Jón Kristinsson

Zie ook de reactie op de stelling van Douwe Jan Joustra

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Jón Kristinsson