Energiediensten bieden nieuw perspectief

Er zit schot in de ontwikkeling van Energy Service Companies (ESCo’s) in Nederland.

Aanbieders van energiediensten bieden organisaties de mogelijkheid om, met gesloten beurs, een gegarandeerde energiebesparing te realiseren. De basis voor deze samenwerking vormt het prestatiecontract. De ESCo is verantwoordelijk voor de investeringen en voor het realiseren van de energiebesparing. Hoe langer de looptijd van het contract, hoe groter de energiebesparing.

Koplopers

Recente ontwikkelingen in Nederland tonen deze succesvolle manier van samenwerken aan energie besparen, waarmee bedrijven in het buitenland al langer scoren. Nu gaat ook Nederland overstag.

Van de grote gemeentes heeft Rotterdam de primeur. Zij laat al haar publieke gebouwen verduurzamen door de inzet van ESCo’s. Te beginnen met de zwembaden waar veel energiebesparing valt te behalen.

Een andere koploper, Bouwfonds REIM, tekende in mei van dit jaar een intentieverklaring met Honeywell Building Solutions voor de verduurzaming van een Haags kantoorpand met de Rijksgebouwendienst als huurder. En in Zeist garandeert de installateur bij het nog te realiseren kantoor van CBW-Mitex dat dit energieneutraal wordt op basis van een energieprestatie- en onderhoudscontract.

Onbekend maakt….
Toch vind ik het te vroeg om te juichen. Ondanks de vlucht die we in Nederland aan het nemen zijn, merk ik namelijk dat er toch nog veel onbekendheid heerst bij opdrachtgevers en vooral bij financiers. Op zich begrijpelijk, deze vorm van dienstverlening is voor Nederland vrij nieuw en het voorfinancieren van een ESCo-project is geen traditionele vorm van investeren.

Laten we nou vooral niet met z’n allen de kat uit de boom blíjven kijken, maar profiteren van de mogelijkheden en de winsten die er te behalen zijn. Tal van anderen gingen u voor; in het buitenland, maar nu ook dichterbij huis. Kijk en leer, maar vooral: doe mee!

Leidraad Prestatiecontract Beheer en Onderhoud Gebouwen 2.0
Als steun in de rug en om antwoord te geven op de meest gestelde vragen rondom energieprestatiecontracten, heeft Agentschap NL een vernieuwde versie van de Leidraad Prestatiecontract Beheer en Onderhoud Gebouwen laten opstellen. In deze versie 2.0 vindt u onder meer:
• tools voor monitoring,
• definiëren van Key Performance Indicatoren (KPI’s),
• gebruikersgedrag in relatie tot gebouwprestaties, en
• een model prestatiecontract.

U kunt de leidraad gratis downloaden via de onderstaande link.

Graag hoor ik uw ervaringen!

Albert Hulshoff
Adviseur Utiliteitsbouw
Agentschap NL

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Albert Hulshoff

Links