Duurzaam inkopen lijkt een farce

Het afgelopen jaar is de overheid gestart met Duurzaam Inkopen. Nu dacht ik, dat zal zo'n vaart niet lopen.

De overheid blinkt immers niet uit in het geven van het goede voorbeeld, en een beter milieu begint vaak bij een ander. Toch blijkt de introductie van Duurzaam Inkopen al snel effect te hebben gehad.

Vastgoedbeleggers en -beheerders zijn zich bewust geworden van de gevolgen voor de verhuurbaarheid van hun bezit en de daarmee samenhangende rendementen en financiële risico's. De overheid huurt namelijk vanaf 1 januari 2010 alleen nog ruimte in gebouwen met energielabel C of beter. Goeie eerste zet om eindelijk beweging te krijgen in de verduurzaming van de bestaande voorraad!

Maar dan!?
In de klantenkring van W/E zijn vastgoedbeheerders aan de slag gegaan met het krijgen van inzicht in de kwaliteit van de gebouwen die zij in hun portefeuille hebben. Ze kiezen ons omdat ze het graag goed willen doen en het niet alleen bij energie willen laten. Gezondheid, Milieu en Toekomstwaarde nemen we met weinig extra moeite gelijk mee.

Energielabels zijn soms al door derden opgesteld en blijken in de meeste gevallen slechter dan label C, tot zelfs een label F voor een gebouw uit 2005. Dat geloof je toch niet?

ISSO 75.1
Nu ben ik zelf dan wel Expert Duurzaam Bouwen, maar gelukkig heb ik collega's die meer weten van de ins en outs van energielabelling. Het blijkt dat zo'n slecht label voor een belangrijk deel te verklaren is door de wijze waarop de kierdichtheid van gevel en dak beoordeeld MOET worden volgens ISSO 75.1.

Bij de gebouwopname voor het energielabel worden adviseurs geacht niet na te denken, maar strikt de richtlijnen te volgen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld voor het bouwtype dat in het gros van de gevallen één van de twee laagste klassen geselecteerd moest worden.

Op deze werkwijze is kritiek geleverd richting de opstellers van de methodiek. Na ampel beraad is in december 2010 bekend gemaakt dat herziening zal plaatsvinden en dat voorlopig gerekend MOET worden met de meest gunstige invoerparameters!

Wat betekent dit?
Nu zou W/E de energieprestatie van uw kantoorgebouw kunnen herberekenen en uitkomen op 2 of 3 labels gunstiger dan het eerder afgegeven energielabel. Goede kans dat u zelfs een label C krijgt en verhuur aan de overheid voorlopig veilig is gesteld.

Duurzaam Inkopen is daarmee een farce geworden. En niet minder ernstig, de geloofwaardigheid van het energielabel, al niet boven twijfel verheven door de wijze van introductie voor woningen, staat nog meer onder druk.

John Mak
W/E adviseurs

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door John Mak