300 dollar huis

Doe mee aan een competitie voor het beste ontwerp voor een $300 huis.

De trek naar de steden is wereldwijd enorm. En de verstedelijking zal nog verder toenemen. Zestig jaar geleden waren er nog maar 75 steden met een miljoen inwoners. Inmiddels zijn dat er bijna 450.

Momenteel wonen er al meer mensen in steden dan buiten de steden, 3,5 miljard stedelingen tegenover 3,4 miljard plattelanders. Van hen wonen 2,6 miljard stedelingen in arme landen en één miljard van hen woont illegaal in sloppenwijken volgens gegevens van het Internationale Rode Kruis.

Uitdaging
Om deze één miljard mensen een meer menswaardig bestaan te geven heeft de Amerikaanse Harvard Universiteit een competitie uitgeschreven voor het beste ontwerp voor een $300 huis. In navolging van de Tata Nano, een auto die de massa van de bromfiets in de auto moet krijgen voor $1000, en de Harvard $100 computer, moet er nu een huis komen dat voor de arme massa geschikt is en voldoet aan minimale eisen van hygiëne en beschutting.

De uitdaging: kom met een basale woning, met water en stroom, die zo'n $300 kost. Het huis moet op grote schaal als massaproduct gebouwd kunnen worden, tegen voor bedrijven aantrekkelijke condities. Het bedrag van $300 is natuurlijk een stunt, maar heeft wel degelijk een zekere logica. Huizen van mensen in ontwikkelingslanden die net aan de diepste armoede zijn ontstegen zijn naar schatting zo'n $370 waard, rekende het weekblad 'The Economist' uit.

Prijsvraag
Inmiddels is er een website opgezet, via de website 300house.com, waar een kleine duizend professionals aan meewerken. Mede-initiator Professor Vijay Govindarajan schreef deze week een officiële competitie uit: $25.000 voor degene met het beste ontwerp voor een prototype van het $300 huis. De prijsvraag loopt nog tot 27 mei 2011.

Indien uit deze competitie goede, uitvoerbare en bruikbare ideeën naar voren komen, doen we met zo'n $300 huis meer aan ontwikkelingshulp dan wanneer we dat op de huidige traditionele manier doen.

Belangrijk is natuurlijk om het zodanig te ontwerpen dat de huizen lokaal gemaakt kunnen worden met de lokale bouwmaterialen en arbeidskrachten. Dat stelt eisen aan de variabele constructie mogelijkheden, de toe te passen techniek, enz. Op de website zijn al vele boeiende ideeën aan te treffen.

Michiel Haas

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Michiel Haas