Ons eigen huis onder de zon

Martin Dubbeling is goed op weg met het verduurzamen van zijn woning, maar tips zijn welkom!

De zonnepanelen in het glazen dak van onze serre leveren, midden op een zonnige voorjaarsdag in mei, tussen de 800 en 950 Watt. Dit kan ik aflezen op het bijgeleverde display dat draadloos in verbinding staat met de omvormer. In de maanden juni, juli en augustus kan dit oplopen naar 1150, soms 1250 Watt.

Deze zonnestroom gebruiken wij eerst zelf en de rest verkopen we aan Essent.

De aangebouwde serre is een van de vele ingrepen die wij gedurende 14 jaar in ons authentieke vrijstaande jaren dertig huis hebben aangebracht. Tot nu toe zijn de spouwmuren gevuld met schuim, is de zolder geïsoleerd, zijn de kozijnen voorzien van HR++ glas, is de diepe en vochtige kruipruimte met 50 cm Noordzee schelpen gevuld en zijn de kieren in de in lagen opgebouwde houten begane grondvloer gedicht.

Houtkachel
Samen met de cv met zonneboiler en slimme thermostaat legt dit de basis voor een zuinig energiegebruik. De laatste (en wellicht omstreden) investering, een hightech inbouw houtkachel met een capaciteit van 8 Kilowatt en een rendement van 80% ter vervanging van de versleten open haard, voorziet het huis van een weldadige warmte.

Ik merk dat het voortdurend opknappen en verduurzamen van een bestaande woning erg veel voldoening en comfort opleveren. De schelpen in de kruipruimte zorgen voor een droog en fris binnenklimaat. De pal op het zuiden liggende serre, een onvervalste onverwarmde buitenruimte, is een duidelijk merkbare warmte- en vochtbuffer.

840 zonnecellen
De serre verlengt het seizoen van het buiten zitten en buiten recreëren. Het is als het ware een zeer functionele en praktische voortent. De 840 zonnecellen van 10x10 cm werken in de zomer zoals verwacht ook als een noodzakelijke zonwering. De temperatuur in de goed te ventileren serre kan namelijk oplopen tot ruim boven de 40 graden Celcius.

Als ik alle klimaatplannen goed bestudeer, waaronder die van de gemeente waar ik woon, ligt de nadruk van het beleid en de uitvoering van de klimaat- en energieplannen op het aanpakken van de bestaande voorraad. Wij hebben hiervoor alvast een eerste stap gezet en we delen graag onze ervaringen met andere huizenbezitters.

Nog ruimte op de omvormer
De volgende stap is wellicht het plaatsen van nog meer zonnecellen op het platte dak van de keuken. Hier kan zeker nog een keer 8 m2 worden bijgeplaatst, in een klap een verdubbeling van het oppervlak aan zonnecellen.

In plaats van een kwart, kunnen we dan wellicht de helft van ons huidig elektriciteitsgebruik zelf opwekken. De investering kan voor relatief geringe kosten, er is immers nog ruimte op onze omvormer.

De vraag die mij al geruime tijd bezighoudt is dit. Ons energiegebruik ligt ondanks onze investeringen nog steeds ruim boven het gemiddelde gebruik van 1800 m3 gas en 3500 kWh. We hebben geen energievreters in huis, zoals een wasdroger, airco, terrasverwarming of een buitensporig grote tv. En met wat we hebben, gaan we verstandig mee om.

Suggesties zijn welkom
Wat is, na het plaatsen van extra zonnecellen, nou de volgende stap die wij moeten zetten om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie? Stevig isoleren, bewust en zuinig gebruik, maximaal gebruik van passieve en actieve zonne-energie, wat kan een normaal denkend mens nog meer doen aan zijn eigen huis onder de zon? Denk eens met ons mee, suggesties zijn meer dan welkom.

Martin Dubbeling, stedenbouwkundige bij Connecting Cities

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Martin Dubbeling