Groen licht voor Green Lease

Albert Hulshoff neemt het begrip Green Lease onder de loep.

PROVADA Green Forum-debat: Van kale huur naar all-in: Hoe ver moet je gaan?

Green Lease: het kan, en het gebeurt. Zo hebben verhuurder Triodos Vastgoedfonds en huurder GasTerra in een tienjarig Green Lease-contract afgesproken dat GasTerra een all-in huurprijs aan Triodos betaalt voor het voormalige ABN AMRO-gebouw in Groningen. Dus inclusief de energielasten.

Triodos gaat nu het gebouw verduurzamen, zodat dit een flinke sprong maakt van energielabel G naar A+. Deze duurzame renovatie betaalt zichzelf terug, doordat het leidt tot aanzienlijke lagere energiekosten.

Discussie tijdens PROVADA 2011
Dat klinkt naar mijn mening allemaal heel voor de hand liggend. Een win-winsituatie voor huurder en verhuurder. En een adequaat antwoord op de vraag van huurders naar duurzame panden en de toenemende leegstand van kantoren.

Toch hoor ik in de markt dat makelaars en taxateurs nog te veel het spel spelen dat leunt op traditionele onderhandelingsstrategieën. Taxateurs nemen duurzaamheid nog onvoldoende mee in de waardebepaling van kantoorpanden en makelaars hebben te weinig kennis over duurzaamheid en energielabels. Dat staat een duurzame aanpak in de weg.

Tijdens PROVADA 2011 organiseerden we een debat over de vraag of all-in verhuur verduurzaming van vastgoed daadwerkelijk eenvoudiger maakt. Deelnemer Guus Berkhout, fondsmanager van Triodos Vastgoedfonds, merkt tijdens dit debat terecht op: "Als jullie all-in verhuur allemaal zo'n goed idee vinden, waarom gebeurt het dan niet? Ik vind het onbegrijpelijk dat iedereen die winst laat liggen, want all-in verhuur biedt meerwaarde."

Voordelen all-in huur
Huurders zien de voordelen van all-in huur nog onvoldoende in, merkt taxateur Paul Verheggen van Jones Lang LaSalle op. "Makelaars moeten huurders bewustmaken van de voordelen van duurzaamheid: ze kunnen immers besparen met een all-in contract. Hiervoor moeten die makelaars wel hun kennis bijspijkeren." Volgens Laurens Knegt van Eneco biedt het energieprestatiecontract bij all-in huurcontracten uitkomst. "Het prestatiecontract zorgt voor voorspelbare en stabiele energierekeningen, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn en kunnen profiteren van de gegarandeerde energiebesparing."

Huurcontracten openbreken
Verduurzaming is niet vrijblijvend. Het is noodzakelijk. Dat benadrukt ook prof. dr. Aart Hordijk, hoogleraar Real Estate Valuation aan de Universiteit van Tilburg: "In Brussel is afgesproken dat we in 2020 20% minder CO2 moeten uitstoten ten opzichte van 1990. In 2010 zaten we pas op 50% van de doelstelling. We móeten dus wel aan de slag om de klimaatdoelstellingen te halen. Dat betekent dat we bestaande huurcontracten moeten openbreken en herzien op duurzaamheid. Een all-in contract waarin de energiekosten zijn opgenomen, is een mogelijke oplossing."

Inspirerende voorbeelden
Gelukkig geven verhuurder Triodos Vastgoedfonds en huurder GasTerra met hun Green Lease-contract het goede voorbeeld. Voor de labelsprong van G naar A+ ontving Triodos tijdens PROVADA 2011 dan ook een Energielabelposter uit handen van Jo Daemen, manager energiebesparing utiliteitsbouw van Agentschap NL. Want deze inspirerende voorbeelden zetten we graag in het zonnetje. Hopelijk nemen Triodos en GasTerra twijfels weg en geven andere partijen ook snel het groene licht voor Green Lease.

Albert Hulshoff
Adviseur utiliteitsbouw Agentschap NL

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Albert Hulshoff