(Op)nieuw samenwerken... zoeken naar meer dan ketenintegratie!

Duurzaam Gebouwd expert Harold Brocken geeft zijn visie op samenwerken.

Langzaam neemt de uitvoering van grootschalige energetische renovaties toe. Kenmerk van alle initiatieven is meer betrokkenheid van projectpartijen in de voorbereidende fase. Hetzij in concepten en maatregelen die vooraf als standaardpakket worden gedefinieerd, hetzij voor een optimale afstemming-integratie van maatregelen in een specifiek project.

Primair gaat het daarbij om input van techniek. Techniek over het functioneren, de prestatie en duurzaamheid van bouwcomponenten, over lean&mean uitvoering en daaraan gekoppeld over veranderde verantwoordelijkheden aangaande kwaliteit van het eindresultaat....

Zonder dat we het beseffen is dit niet meer te vergelijken met het bouwproces zoals we dat kennen uit grootschalige nieuwbouw van 3-5 jaar geleden. Menigeen zal dit ook in zijn eigen projectwerk zien en ervaren.

Andere rolpatronen
De markt vraagt van bouwpartijen nu een andere commitment-to-the-job. In het open slagvaardige karakter van de branche zie je veel partijen de mouwen opstropen, opnieuw aanpakken en opnieuw samenwerken.

In die aanpak ontstaat via trial-and-error een vernieuwd renovatieproces waarin rolpatronen van partijen gaandeweg een andere invulling krijgen.

Zonder volledig te zijn, komen een aantal piketpaaltjes van deze nieuwe ontwikkeling in de huidige projecten duidelijk naar voren.

Integrale aanpak 
Opdrachtgevers vragen steeds meer een uitgekiend principe en een bouwplan dat met de huidige technische middelen en mogelijkheden optimaal is afgestemd. Energieverbruik, uitstraling-openheid van de gebouwschil en het installatieconcept zijn dobbelstenen in dit designspel.

Plannen moeten financieel haalbaar en exploitabel zijn. Inherent maakt beheer en onderhoud daarmee deel uit van een aanpak voor tientallen jaren.

Hulp/ontzorgen bewonersinformatie
Informatieverstrekking naar gebruikers neemt toe en gaat verder dan alleen het visualiseren van gevels en/of voorbeeldmogelijkheden voor het gebruik van ruimtes.

Momenteel is extra informatie naar gebruikers-huurders nog vaak gericht op overlast van bouwactiviteiten en indekking tegen toename van woonkosten (huurprijs + woonlasten).

Steeds meer zal deze informatie ook in een positieve strekking gebruikt worden, bijvoorbeeld als woonproduct-brochure over techniek en prestaties uitgelegd voor de leek.

Vergelijk autobrochures; de woning is voorzien van de zuinigste technieken om uw verbruikskosten te beperken en ons milieu te sparen. (Het gebruiksgedrag bepaalt u zelf.)

Meer aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid
We ontgroeien de fase waarin duurzaamheid alleen een media-item is. In bouw- en renovatieplannen krijgt duurzaamheid concreet handen en voeten, en plannenmakers vinden daarvoor houvast in standaard-realistische beoordelingscriteria.

Ook zien we bewustzijn bij opdrachtgevers om planoffertes te selecteren op (aantoonbare) eindkwaliteit in de aanpak.

Actieve projectsupport
Fabrikanten stappen in het design-bouwteam om het functioneren, de prestatie en kwaliteit van toepassing van hun producten te begeleiden. De adviesfunctie van leveranciers die vanouds commercieel geörienteerd is, verandert naar een rol als technische projectassistent.

Daarnaast wordt hun innovatiekracht meer en meer vertaald in kleinschalige samenwerkingen om integrale bouwcomponenten te produceren.

Meer clusteropdrachten
Deelprojecten voor gevel, dak of installatie worden vaker als losse clusteropdracht uitbesteed naast overige bouwkundige werkzaamheden.  Mede gevoed door de betrokkenheid van fabrikanten pakken gespecialiseerde uitvoerders (installateurs, afbouwers) dit op om de full-care realisatie van componenten voor hun rekening te nemen.

Dit betekent uitbreiding van verantwoordelijkheden binnen één cluster maar geeft tegelijk meer beheersbaarheid van kwaliteit, reductie van faalkosten en uitbreiding van garantieconcepten.

Ketenintegratie te schraal
Ketenintegratie wordt vaak aangehaald als middel voor procesverbetering in de bouw. Toegespitst op de organisatie van uitvoerende partijen is dit te schraal om het bouwproces klaar te stomen voor de ontwikkeling die in het verschiet ligt.

Uiteindelijk zullen ook verantwoordelijkheden en garanties veranderen en bijvoorbeeld meer gebaseerd worden op cost-of-ownership.

Fabrikanten zullen daarbij leading zijn om bussiness concepten met long-term waarborg van kwaliteit en duurzaamheid aan te bieden. Dit worden de nieuwe interne processen (productieafdelingen) die aannemers gebruiken om hun gebouwen af te leveren aan klanten en al dan niet als (ge)bouwcoördinator/projectmanager betrokken te blijven bij meer dan dertig jaar exploitatie.

Stichting Enoveren bindt fabrikanten die innoveren in projectsupport en biedt een forum om samen met bouwers te zoeken naar een vernieuwde samenwerking.

Meer informatie Stichting Enoveren

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Harold Brocken