Adaptieve gebouwen zetten de trend

De eerste expertpost van Frank Donkers op het weblog Duurzaam Gebouwd gaat over adaptieve gebouwen.

Structurele kantorenleegstand en verlaten bedrijventerreinen zijn het levende bewijs voor de achtergebleven visie op het gebied van duurzaam en waardevast onroerend goed.

Meer van hetzelfde en de waan van de dag veroorzaakten een blindheid voor veranderende omstandigheden. De bouwtoelevering innoveerde erop los maar deze systeemmodificaties en ketensamenwerkingen stierven in schoonheid op de calculatieafdeling van de aannemerij die alleen maar gebaat was bij het uitvoeren van verworven opdrachten met een zekere, gegarandeerde winstbijdrage.

De noodzaak om toegevoegde waarde te creeren was immers ondergeschikt aan het tijdig opleveren van de overeengekomen massale bouwvolumes.

Boerenverstand
Nu we het hoofd proberen te bieden aan een financiele crisis, een economische crisis, een bouwcrisis en een eurocrisis, komt het boerenverstand weer bovendrijven.

De noodzaak om te innoveren en te differentiëren is essentieel en degenen die te lang twijfelen gaan genade-loos ten onder aan besluiteloosheid en conventioneel ondernemen.

De bouwtoelevering ruikt haar kansen en grijpt de situatie aan om de traditionele sector te vernieuwen. Wantrouwend gadegeslagen gaan de pro-actieve producenten aan de slag om in te spelen op het veranderende speelveld. De koplopers signaleren en versterken deze trends die dagelijks aan impact en erkenning winnen. Een lange adem is vereist!

Moeizame successen
De eerste initiatieven verlopen moeizaam maar eenmaal gerealiseerd gaan de succes-verhalen als warme broodjes over de toonbank. En succes smaakt naar meer; zowel bij de initiele initiatiefnemers als bij de concurrentie die afwachtend op de loer ligt. De bouw is echter zo versnipperd dat een grote en snelle kwaliteitslag uit blijft.

Verduurzamen van de gebouwde omgeving kan uiteraard door middel van de gebouwschil. Een manier om de integrale gebouwkwaliteit te meten en te registreren is door middel van gebouwlabeling zoals BREEAM.

Gevel- & dakmaterialen hebben hun typische score op het deelaspect 'Materialen' maar scoren indirect eveneens positief in een aantal andere cate-gorieën zoals 'Management, Energie & Afval' zodra het gaat om geïsoleerde en geprefabri-ceerde paneelsystemen waarvoor recycling of hergebruik mogelijk is.

Meervoudig gebruik
Gevels en daken zijn uitermate geschikt voor meervoudig ruimtegebruik of oppervlakte-ontwikkeling. Een vrij ruime definitie voor gebouwoppervlaktes die makkelijk en eenvoudig aanpasbaar zijn ( o.a. demonteren, optoppen, uitbuiken ) of gevels & daken die multi-functioneel zijn op het gebied van energielevering & -opslag, communicatie, luchtzuivering en waterbuffering.

Voor de bestaande voorraad biedt de laatstgenoemde een enorme potentie omdat de infrastructuur - bestaande gevels & daken - reeds voorhanden is.

Zodra de aanwezige gebouwschil op duurzame wijze maatschappelijke waarde gaat creeren en zich laat vertalen in financiele motieven dan zal het marktmechanisme de verduurzaming van de gebouwschil exponentieel laten versnellen.

Frank Donkers

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Frank Donkers