Duurzame woningvoorraad in 2020

Duurzaam Gebouwd-expert Onno Dwars over de woningvoorraad in 2020.

DUURZAME WONINGVOORRAAD IN 2020
 
De bestaande woningen, ouder dan tien jaar, zorgen verhoudingsgewijs voor meer CO2-uitstoot dan
de nieuwbouwwoningen. In de toekomst zullen nieuwbouwwoningen nog minder CO2-uitstoten, waardoor de nieuwbouw in verhouding tot de bestaande bouw nagenoeg CO2-neutraal is.

Het doel is dat in 2020 de gebouwgebonden energiebehoefte van nieuwbouwwoningen CO2-neutraal zal zijn.

Mees efficiënt
De kosten om de nieuwbouwwoningen nog verder te verduurzamen zijn in verhouding tot verduurzaming van de bestaande woningen hoog.

Om grote te stappen te maken met het reduceren van CO2-uitstoot is het meest efficiënt om de bestaande voorraad te verduurzamen, omdat de besparing van een ton CO2-uitstoot in de bestaande bouw ca. € 2.000 kost, terwijl dit bij de nieuwbouwwoningen al snel € 6.000 kost.

Verplicht verduurzamen
Om op macroniveau de meest efficiënte CO2-reductie te realiseren, wordt het tijd dat we niet alleen verplicht de nieuwbouw nog verder duurzaamheden maar juist ook verplicht de bestaande bouw  verduurzamen. Zeker nu de renovatie en nieuwbouwmarkt stagneert.

Op 1 juli 2012 wordt het wettelijk verplicht om al het vastgoed dat bij de notaris wordt getransporteerd, te voorzien van een energielabel. Het energielabel zal hierdoor naar alle waarschijnlijkheid indirect onderdeel uitgaan maken van de waardebepaling van vastgoed.

Beperkt resultaat
Men verwacht dat consumenten vrijwillig hun vastgoed gaan verduurzamen, echter tot op heden hebben alle overheidsmaatregelen in die richting maar tot beperkt resultaat geleid.

Gezien het maatschappelijk belang zou de wet- en regelgeving een stap verder moeten gaan. Vanaf 2020, als alle nieuwbouw een EPC van 0 moet hebben, zouden alle bestaande woningen minimaal een B-label moeten hebben. Alleen dit zal leiden tot een echt duurzame woningvoorraad in Nederland.

Onno Dwars
Vastgoedontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars