TNT Centre geopend

Het TNT Centre, zoals het gebouw binnen TNT wordt genoemd, is gisteren officieel geopend. De duurzaamheidambities zijn werkelijkheid geworden. Het TNT Centre heeft een Greencalcscore behaald van 1.005 punten, een Platinum LEED certificering en een A+++ energielabel score. Hiermee zijn een van de belangrijkste duurzaamheidsafspraken uit het contract (Green Lease) door alle betrokken partijen behaald.

Het TNT Centre, zoals het gebouw binnen TNT wordt genoemd, is gisteren officieel geopend. De duurzaamheidambities zijn werkelijkheid geworden. Het TNT Centre is CO2 emissievrij, heeft een Greencalcscore behaald van 1.005 punten, een Platinum LEED certificering en een A+++ energielabel score. Hiermee zijn een van de belangrijkste duurzaamheidsafspraken uit het contract (Green Lease) door alle betrokken partijen behaald.

Vele tussenmetingen zijn tijdens het project voorbij gekomen. Zeker als er weer wijzigingen in het ontwerp werden voorgesteld door een van de partijen. Maar de laatste en definitieve versies van alle certificeringen zijn wel de mooiste. Voor zowel de Greencalc als de LEED-certificering geldt dat deze inclusief het inbouwpakket zijn.

Hoofdbrekens
In het eindrapport van DGMR staat dan eindelijk het fel begeerde getal van 1.005 als Greencalcscore. Technisch gezien had de score nog hoger gekund. De eindscore is slechts een getal. Maar voor de partijen en mensen betrokken in het project hebben deze scores tot vele hoofdbrekens, uitdagingen, nieuwe inzichten en overwinningen gezorgd.

Alle partijen (gebruiker, ontwikkelaar, bouwer, belegger en architecten) hebben er continu naar gestreefd deze scores te behalen  ieder vanuit zijn eigen perspectief.

Oriëntatie
Als het gaat om het meest duurzame element in dit gebouw dan kies ik zonder twijfel voor de optimale oriëntatie van het gebouw (noordelijke gevel is volledig transparant voor maximaal daglicht, blindering op het zuiden en het westen voor warmte-isolatie).

Investering: een paar koppen koffie met de gemeente en een architect selecteren die in staat is zoiets basics toe te passen in zijn ontwerp. Resultaat: de rest van de levensduur van het gebouw een lager energie verbruik. Een onderhoudsvrije duurzame investering.

Download en bekijk hier de brochure die een verdere inkijk geeft in het doorlopen duurzame ontwikkelingstraject en voor een overzicht van de andere toegepaste duurzame snufjes.

Flexibiliteit
Ongeacht of de gehanteerde meetmethodieken wel of niet optimaal zijn hebben ze voor zeer veel interessante integrale afwegingen gezorgd. Zo heeft de eindgebruiker een vaak zo gewilde computervloer laten varen.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Het ontwerpteam kreeg het toch elke keer voor elkaar een werkend alternatief neer te leggen wat wel goed scoorde en geen afbreuk deed aan bijvoorbeeld flexibiliteit van de indeling, een zeer belangrijk item voor zowel eindgebruiker als belegger.

De duurzame en economische wereld is tijdens deze ontwikkeling flink veranderd. Vier jaar verder behalen we in de GreenCalc top 10 nog steeds een 2e plaats. Ik moet zelfs concluderen dat we onszelf van de tweede plaats hebben verdreven. Dat heeft nog wel iets wrangs in zich en geeft aan dat er in Nederland nog veel winst te behalen valt als het gaat om duurzame gebouwen.

Duurzaamheidsontwikkelingen
Binnen TNT is de wereld ook flink veranderd en is de splitsing in TNT Express en PostNL een feit. Ook binnen PostNL staan de duurzaamheidsontwikkelingen niet stil en is reeds gestart met de renovatie van de Groene Toren in Den Haag, het hoofdkantoor van PostNL aan de Prinses Beatrixlaan, onderdeel van Den Haag Nieuw Centrum.

Hier verduurzamen we één van Den Haag grootste bestaande kantoorgebouwen (28.000 m2) en wordt ook het Nieuwe Werken geïntroduceerd. Het huidige gebouw heeft een G label en zal na renovatie minimaal een C label dragen.

De renovatie is naar verwachting medio 2012 afgerond en is een prachtig voorbeeld dat je ook duurzame resultaten kan boeken in de bestaande bouw. 

Nikaj van Hermon
Directeur Transacties PostNL Real Estate

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nikaj van Hermon