Wie legt het me uit?

Soms snap ik helemaal niks van architecten.

Ik werk met ze op de TU Delft en daarbuiten, ik heb er velen als vriend en begeleid diverse studenten die niets liever willen dan architect worden. Vrijwel allemaal klagen ze over de terugloop in werk, velen zeggen duurzaamheid een belangrijk en actueel item te vinden en velen zeggen dat ze kennis op dat gebied tekort te schieten.

Dus wat doen we op de TU? We organiseren in samenwerking met PAO/PMIA een beknopte en praktische avondcursus voor architecten waarmee ze tevens hun verplichte studiepunten kunnen halen. Naar ons gevoel helemaal afgestemd op daar waar behoefte aan is.  

Hype
En wat gebeurt er? De cursus moet worden uitgesteld wegens een te beperkt aantal aanmeldingen. Mensen hebben tijd (want veel minder werk), zeggen behoefte te hebben aan de kennis die we bieden en moeten zich blijven bijscholen om zich architect te mogen noemen.

Hoe kan het dan dat er geen belangstelling is? Ik snap er echt niks van.  Hebben we te veel concurrenten? Zijn we te duur? Volgens mij viel dat allemaal wel mee.

Of is het misschien alleen maar een met de mond beleden behoefte? Denken de meesten  eigenlijk  dat de hype wel weer overwaait? Dat het geen zin heeft je in het onderwerp te verdiepen?

Verdieping
Maar hoe kan het dan dat in de rest van de designwereld, van meubels tot mode, het onderwerp wel wordt opgepakt? Ik sprak laatst iemand van de Design Academy in Eindhoven en die vertelde me dat je het  daar echt niet meer kan maken af te studeren zonder je in duurzaamheid verdiept te hebben.

En mijn hobby, het kopen van mooie duurzame kleding, begint financieel snel uit de hand te lopen omdat er steeds meer mooie producten op de markt komen. Moest ik vroeger stad en land aflopen voor wat moois en kocht ik alles wat een beetje door de beugel kon, tegenwoordig heb ik onder andere dankzij de site www.watmooi.nl moeite met kiezen.

Van sokken tot winterjassen; van alles bestaan tegenwoordig mooie duurzame varianten. Ik heb net een prachtige, vind ik zelf, winterjas van hergebruikte petflessen gekocht. Het lijkt wel bont!

Nieuwe poging
Dus hoe kan het dan dat een prachtige designcursus over duurzaamheid niet door kan gaan vanwege gebrek aan belangstelling? Ik blijf het me afvragen. Maar we geven niet op. De cursus is gewoon te leuk.

Volgend jaar doen we een nieuwe poging. Maar als iemand me kan uitleggen wat we dan anders moeten doen dan we nu deden; ik houd me van harte aanbevolen voor tips. Architecten zijn toch niet gek?

Anke van Hal
Hoogleraar Sustainable Building and Development op Nyenrode
Praktijkhoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Anke van Hal