ESCo-prestatiecontract redding voor Rotterdamse zwembaden?!

De gemeente Rotterdam heeft recent het model-prestatiecontract plus ondersteunende documenten voor de verduurzaming van negen zwembaden door een Energy Service Company (ESCo) openbaar gemaakt. Gelukkig maar, want wat zou er met deze zwembaden zijn gebeurd als Rotterdam dit verduurzamingsproces níet had doorlopen?

Rotterdam heeft de documenten ontwikkeld voor de aanbesteding en uitvoering van de verduurzaming van zwembaden door een ESCo. Dit alles gebeurt op basis van een innovatief prestatiecontract. Rotterdam noemt deze overeenkomst een ‘Onderhoud- en Energieprestatiecontract’, omdat de ESCo – naast de gegarandeerde energieprestatie – ook verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de gehele gebouwen.

 

Inspiratiebron

De nu vrijgegeven documenten omvatten naast het prestatiecontract inclusief bijlagen ook een afwegingskader om tot een dergelijke aanpak te komen, een beschrijving van het proces dat de gemeente Rotterdam heeft doorlopen, uitkomsten van de marktconsultatie en een beschrijving van de financieringsstructuur.

Vastgoedbezitters kunnen deze documenten als inspiratiebron en als hulpmiddel gebruiken bij het verduurzamen van hun eigen gebouwenvoorraad op basis van een prestatiecontract. Er is nog veel onbekendheid in de Nederlandse markt over de werking en de meerwaarde van prestatiecontracten. De publicatie van het Rotterdamse ESCo-contract helpt mee deze barrière te verlagen. Alle documenten zijn gratis te downloaden via de website.

 

Gestage opmars

ESCo’s zijn bezig met een gestage opmars in Nederland. Een groeiend aantal vastgoedeigenaren is overtuigd van de kansen die ESCo’s bieden om gebouwen te verduurzamen, zonder dat dit een beslag legt op eigen middelen.

De aanbesteding van de negen Rotterdamse zwembaden en de aansprekende uitkomsten – 34% gegarandeerde energiekostenbesparing, 15% reductie op het onderhoudsbudget en een structurele verbetering van het binnenklimaat van de zwembaden – hebben dan ook een belangrijke bijdrage geleverd aan deze toenemende interesse.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Albert Hulshoff