Corporaties delen te weinig kennis!

Waarom delen corporaties zo weinig kennis met elkaar? In deze moeilijke tijden voor woningcorporaties zou je verwachten dat het delen van kennis hoog op de prioriteitenlijst zou staan…

In de praktijk is niets minder waar; ze vinden het wiel opnieuw uit. Sporadisch komen collega-corporaties bij elkaar om kennis uit te wisselen.

Voorbeeld
Ik geef een voorbeeld: iedere corporatie is bezig met het opstellen van een duurzaamheidsbeleid. Er worden externe ingenieursbureaus benaderd om corporaties te ondersteunen met het vraagstuk. De gemiste kans is dat de corporaties in de regio al een basis-duurzaamheidbeleid hebben geschreven, dat doorontwikkeling hiervan plaatsvindt en maar eenmalig wordt gebruikt.
Natuurlijk zal het op een aantal fronten niet geheel aan de eisen voldoen, maar maak gebruik van de kennis, energie en kunde van je collega-corporaties om het vanaf de basis op te starten. Vervolgens kan er altijd nog een gespecialiseerd bureau worden ingeschakeld om het onderwerp verder uit te diepen.

Waarom wordt deze kans door de corporaties niet opgepakt?

Onbewust onbekwaam?
Heeft dit te maken met te maken met de houding en instelling van de huidige generatie of is het onbewust onbekwaam? Gezien de leeftijdsopbouw in de corporatiesector moeten we in de toekomst wel samenwerken. De huidige kennis verdwijnt (pensioenleeftijd) en het imago van de corporatiesector is niet positief, dus moeten we met het huidige personeelsbestand het tij keren. Om te kunnen overleven zal de sector moeten meebewegen.

Belangrijke rol
Zeker in deze moeilijke tijden voor de corporaties is kennisdeling een manier om tijd, energie- en kostenverlaging intern te realiseren. Uiteindelijk zal de klant hiervan de vruchten plukken.
Corporaties krijgen het moeilijker omdat de klant gaat selecteren op de woonlasten in de toekomst. Hierdoor gaat de duurzaamheid van woningen een belangrijke rol spelen.

 

Maak gebruik van de kennis en kunde van je collega’s in plaats van opnieuw het wiel uit te vinden. Maak een top tien lijstje met kennis en mail dit door naar vier andere corporaties; retourneer dit en kopieer het tevens naar Duurzaam Gebouwd. Ik zal de input vervolgens gebruiken voor mijn volgende expertposts.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rinie van der Looij