Zijn EPG en MPG communicerende vaten?

U heeft ook vast wel eens iemand horen beweren dat energiebesparing slecht is voor de gezondheid van bewoners. Flauwekul natuurlijk, maar zo’n uitspraak komt meestal voort uit een ervaring waarbij dat wél het geval was.

Bekende voorbeelden zijn na-isoleren en kozijnvervanging van woningen, waarbij het verdwijnen van de luchttoevoer door kieren niet samenging met het introduceren van bewuste ventilatie.

Alles uit de kast
Iets vergelijkbaars zien we nu gebeuren bij materialen en energie, bijvoorbeeld bij niaNesto, het lovenswaardige initiatief van Portaal. Doel van niaNesto is het realiseren van grondgebonden woningen in de sociale sector, in het gebruik energiekostenneutraal en met een score op de thema’s in GPR Gebouw van minimaal een 7 en gemiddeld minimaal een 8. Vanzelfsprekend hebben de aanbieders alles uit de kast moeten halen om het doel ‘energiekostenneutraal’ waar te maken. Daar bleek al gauw circa 40 m2 PV per woning voor nodig te zijn.

Relatie duidelijk maken
Zolang de aandacht alleen op het halen van een prestatie-eis voor het energiegebruik ligt, is er geen sprake van een dilemma. Wordt er echter ook een eis gesteld aan de milieuprestatie van het materiaalgebruik, dan is het een ander verhaal. De score op het thema ‘materialen’ vermindert uiteraard als er meer materiaal wordt toegepast, of dat nu isolatie is of installatietechniek. Vanaf 1 januari 2013 is een berekening van de milieuprestatie van het materiaalgebruik verplicht bij aanvraag van een omgevingsvergunning. Nu nog zonder eis, maar als die er wel komt is het duidelijk maken van de aanwezige relatie tussen MPG en EPG noodzakelijk om verwarring te voorkomen.

Tekst: John Mak; Directeur W/E en Expert Duurzaam Gebouwd

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door John Mak