Bas Haring en de kracht van ESCo's

Filosoof, informaticus en schrijver Bas Haring schreef in de Volkskrant van donderdag 7 maart een zeer informatieve column met als titel De mens blijkt helemaal niet zo rationeel. ‘Geef iemand de keus tussen tien euro nu en twintig euro over een week, en een boel zullen voor de tien euro nu gaan.

Heel opvallend, voor weldenkende economen: blijkbaar weegt nu heel veel zwaarder dan straks. Irrationeel veel zwaarder’ aldus Haring die zijn inzichten ontleent aan het ‘moderne en hippe vakgebied van de gedragseconomie’.

Als Bas Haring het bij het rechte eind heeft, dan dat is heel slecht nieuws voor alle techneuten en financiële whizzkids die de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen proberen terug te brengen van vijftien naar twaalf jaar. Knappe prestatie, maar in de ogen van de mens die moet kiezen voor deze maatregelen volstrek irrelevant. Wat deze moet nu geld op tafel leggen en heeft pas na 12 jaar het geld terugverdiend.

Omgekeerd geeft Haring het startsein voor de opmaat van ESCo’s in Nederland. Want deze geven niet in de toekomst, maar vanaf dag één voordeel. Voordeel in de vorm van energiebesparing die de klant geen cent extra kost en met een beetje geluk zelfs direct financieel voordeel oplevert. En dat zal de niet zo rationele mens van Haring als muziek in de oren klinken.

Het Whitepaper ‘ESCo voor wederzijds voordeel en gratis energiebesparing’ geeft inzicht in de werking, mogelijkheden en beperkingen van ESCo’s.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Hans Korbee

Links