Vermenigvuldigen begint met delen!

De recente heffingen, waaronder de verhuurdersheffing in de corporatiesector, hebben impact op de corporaties en daardoor ook op het huidige personeel van de corporatie. Er moet met minder middelen, personeel en mogelijkheden meer worden uitgevoerd, wat veel vraagt van het huidige personeel van een corporatie.

Kijkend vanuit de traditionele manier van denken, zal men niet ver komen. De bestaande zekerheden zijn er niet meer; hierdoor zie je in de corporatiesector mensen wegvallen of worden ze gedwongen tot het maken van andere keuzes.

Door de verminderde inkomsten ligt de nadruk op reductie van kosten. Op dit moment wordt er binnen veel corporaties een bezuinigingsslag gemaakt op personeelskosten. Daardoor is op dit moment zo’n 20% van het corporatiepersoneel niet meer zeker van haar / zijn baan.

Geen concurrenten
Door deze bezuinigingsslag op personeelskosten zal er ongelooflijk veel kennis verdwijnen. Bijvoorbeeld: er is op dit moment weinig informatie vastgelegd over de geschiedenis van projecten en processen. De woningcartotheek staat nog steeds in de conceptontwikkeling, dus kennis en kunde van de ontslagen medewerker loopt zo de voordeur uit.

Waarom delen we als corporaties niet meer kennis met elkaar; de corporaties zijn zeker nu geen concurrenten meer van elkaar, maar ‘collega’s’.

Wiel
De corporaties blijven het wiel opnieuw uitvinden en de adviesbureaus verdienen nog steeds fors hieraan. Zo zal een adviesbureau bij corporatie X bijvoorbeeld een milieubeleidstuk ontwikkelen, wat bij corporatie Y voor hetzelfde bedrag wordt doorverkocht. Hierdoor ontstaat geen kennisdeling tussen de corporaties. Zet de keukendeur open en laat je collega corporatie meekijken en er haar / zijn voordeel mee doen en vice versa. Bij een verdiepingsslag kun je altijd nog een beroep doen op adviesbureaus.

Wat als de corporatiesector zich de volgende vragen stelt?:

Kenniscorporatie
De Kring Vastgoed Zuid-Nederland – een samenwerkingsverband van 37 deelnemende corporaties uit Zuid-Nederland – heeft als antwoord hierop het initiatief genomen om de kenniscorporatie op te richten.

De kenniscorporatie is belangrijk om nu de kennis vast houden maar zeker voor de toekomst is het belangrijk dat we voor de nieuwe generatie deze kennis goed vastleggen, zeker als er later minder technisch personeel beschikbaar is.

Inmiddels is er al met zeven corporaties hierover gesproken en de ‘buddymaps’ hiervoor in beeld gebracht. Deze buddymaps geven aan waar de kwaliteit van de corporatie zit en waar de kennis cq. behoefte in zit.

Nu al voordeel
Drie corporaties hebben aangegeven nu al een voordeel te hebben gehad, omdat er onderwerpen en documenten al uitgewisseld zijn en hiervoor vooralsnog geen externe partij te hoeven raadplegen. Medio juni 2013 hebben we alle corporatieleden middels een buddymap in beeld gebracht.

Ook de behoefte aan opleidingen / seminars en kennisuitwisseling heeft al zijn vruchten afgeworpen. Er is vanuit de corporatiesector al een tweetal praktische cursussen ontwikkeld (Bouwbesluit en Brandveiligheid). Hierdoor is er een kruisbestuiving ontstaan tussen de corporatiedeelnemers onderling.

Op dit moment worden cursussen en seminars voorbereid op vraag van de kringleden, te weten

Laten we nu de huidige kennis en kunde gebruiken om de corporatiesector verder op weg te helpen. Laat weten waar je goed in bent en wat je nodig hebt, zodat je elkaar hierin kunt ondersteunen als collega.

Tekst: Rinie van der Looij

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rinie van der Looij