Help ons aan een duurzaam huishouden

Greendeal; energienotanul; nul op de meter: niemand kan er meer omheen. Duurzaamheid gaat verder dan het huis. Ook hoe lang je tv kijkt en of je een zonnebank hebt, doen er tegenwoordig toe. Er ontstaat een maatschappelijke druk om je ook duurzaam te gedragen. Velen willen wel maar weten niet hoe.

Discussie over het energieverbruik thuis is een steeds vaker terugkerend fenomeen. Waar 3500 kWh het huishoudelijke gemiddelde is in Nederland, word ik in mijn omgeving overbluft door het ene absurde getal na het andere. Er zijn zelfs mensen die privé meer gebruiken dan 10.000 kWh. En tot mijn verbazing betaal je dan , omdat je grootgebruiker bent circa 5 ct/kWh minder dan alle kWh vóór de 10.000 kWh. Dus in Nederland word je totaal niet meer geprikkeld om minder energie te verbruiken als je toch al veel gebruikt. De wereld op zijn kop! De drempel om te gaan investeren, is dan zeker helemaal weg. Terugverdientijden bestaan dan niet meer.

Schuldgevoel
Maar mensen er is hoop. Maatschappelijk betrokkenheid en schuldbewustzijn neemt toe. Ook bij mensen die een CO2-footprint hebben die drie keer zo groot is als het gemiddelde huishouden. Zij zijn, misschien nog wel meer dan anderen, ook zoekende naar het laaghangende fruit om het verbruik te reduceren, ook al is het uit schuldgevoel.

Interne competitie
Veelal krijgen de kinderen de schuld, die, wanneer ze uit huis zijn vertrokken, voor een flinke daling zorgen. Dat wij deze kinderen zelf hebben opgevoed zijn we vaak vergeten. Het overige energieverbruik is voor veel mensen een raadsel. Het huishoudelijke energieverbruik – de apparatuur in de woning – bepaalt meer dan de helft van de energierekening. Bij energiezuinige woningen is dat percentage nog meer. Mensen zijn zich onvoldoende bewust hoeveel bijvoorbeeld een oude diepvries of koelkast verbruikt. Een interne competitie bij de medewerkers van VolkerWessels Vastgoed heeft geleid bij de winnaar van de competitie tot 40% reductie van het energieverbruik. Dit is bereikt door het vervangen van oude koelkasten en diepvriezers en plaatsen van led-lampen.

Energiezuinig wonen
Ik roep alle lezers van Duurzaam Gebouwd op, zijn of haar tips met ons te delen, zodat we niet alleen steeds beter energiezuinige huizen kunnen bouwen maar ook allemaal energiezuinig kunnen wonen. Want als de Energienotanul-woning de nieuwe standaard wordt is het wel zo handig dat wij zelf (bouwers, ontwikkelaars, architecten, adviseurs, installateurs) ook kunnen leven volgens de uitgangspunten die horen bij een energienotanul woning.

Hierbij enkele tips mijnerzijds:

Voor de lezers die zich afvragen of de schrijver van deze blog zelf een energiezuinig huishouden heeft, kan ik antwoorden: “ja”. Met een woning voorzien van led-lampen en a+(++) label apparatuur hebben wij als gezin het verbruik flink weten te minimaliseren tot 1800 kWh.

Een energiezuinig huishouden is namelijk voor iedereen mogelijk! Gaat ook u de uitdaging aan?

En deel uw ervaring met ons!

Tekst: Onno Dwars

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars