‘Investeer in de bouw!’

'Help to Buy' werkt, op de Britse woningmarkt. Het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) roept het Nederlandse kabinet op een voorbeeld te nemen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit land stimuleert de woningbouw met een renteloze lening.

De eerste effecten zijn nu al zichtbaar. Het NVTB pleit voor een premie E-regeling, een tegemoetkoming in de kosten voor duurzame energiezuinige nieuwbouwwoningen in Nederland. In de jaren tachtig van de vorige eeuw bouwden we ons, dankzij de premie A-woningen, ook al uit de crisis. Met de premie E-regeling kan tegelijkertijd duurzaamheidswinst en extra comfort worden gerealiseerd. De duurzame woningen kunnen gedateerde en oncomfortabele woningen vervangen. In de UK blijkt nu dat stimulering van de woningnieuwbouw werkt.

Help to Buy is een succes en zorgt voor herstel van de woningmarkt. De Britse huizenmarkt kruipt uit het dal met substantieel meer verkooptransacties. Dat is grotendeels te danken aan voorgenoemde hypotheekregeling, waarmee de Britse overheid huizenkopers een eind op weg helpt. De regeling biedt de koper van een woning voor vijf jaar een renteloze lening aan tot twintig procent van de aankoopprijs. De steun is alleen beschikbaar voor nieuwe woningen. De regering trekt in totaal zo’n veertien miljard uit, geld dat in principe rond blijft gaan omdat het om leningen gaat.

Eisen
Wie van een Help to Buy-regeling gebruik wil maken, moet aan de volgende eisen voldoen:

Rekenvoorbeeld
Een rekenvoorbeeld van een Help to Buy-regeling ziet er als volgt uit:

Voor een gebouw met een waarde van €200.000 bedraagt de inleg €10.000 (vijf procent van €200.000). De verstrekte lening bedraagt €40.000 (twintig procent van €200.000). De hypotheek bedraagt ten slotte €150.000 (75 procent van €200.000).

Volgens de Britse Belastingdienst werden in mei 83.740 woningtransacties geregistreerd, zes procent meer dan in april en negen procent hoger op jaarbasis. De grotere woningbouwers in het land Galliford Try, Taylor Wimpey en Redrow zijn dan ook enthousiast. Redrow hoopt dit jaar vijftien procent meer woningen te verkopen dan in 2012.

Deze stimulans zal best leiden tot de nodige discussie, maar daar doen we het voor!

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Frank Donkers