BAB als vliegwiel van duurzaam Nederland

Ontwikkelaars strijden al jaren tegen te hoge Bijdrage Aansluit Kosten (BAK). De hoge BAK remt de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dat moet anders! Energiesystemen worden slimmer en efficiënter en dat biedt een nieuwe toekomst. Collectieve energiesystemen hebben de potentie om het vliegwiel van een duurzaam Nederland te worden.

Het sleutelwoord om stadswarmte, collectieve WKO en aardwarmte financieel haalbaar te maken is de BAK, oftewel Bijdrage Aansluit Kosten. Het bedrag dat symbool staat voor de onrendabele top van een extern gefinancierd duurzaamheidssysteem. In ruil voor de (verplichte) aansluiting krijgt de ontwikkelaar EPC-korting, die leidt tot een minder duurzame woning, door bezuinigingen op onder andere goede isolatie. Deze BAK leidt daarnaast tot onevenredige stijging van de stichtingskosten waardoor de projecten onderdruk komen te staan. Met als gevolg dat ontwikkelaars collectieve systemen proberen te vermijden.

De BAK bedraagt vaak meer dan €5000,- excl. btw per woning, waarna de woning voldoet aan de regels van het Niet Meer Dan Anders principe. Een principe waarbij de energielasten gelijk zijn aan een gemiddelde woning in Nederland. De ontwikkelaar betaalt hoge aansluitkosten, de bewoners hebben geen financieel voordeel van hun duurzame woning en de exploitant heeft een hoge investering met hoge risico’s. Dit is de oude economie en de tijden zijn veranderd!

Enkel winnaars
Energie is een business case geworden met alleen maar winnaars! Vanaf vandaag schaffen we alle energiesystemen met een BAK af en praten we alleen nog maar over een de BAB, Bijdrage Aansluit Bijdrage. BAB gaat het toverwoord worden van de toekomst. Enkel collectieve energiesystemen die een financiële bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving hebben nog bestaansrecht. De BAB als vliegwiel voor een duurzaam Nederland.

Energiesystemen op basis van wind en zon hebben een dusdanige hoge IRR (internal rate of return) dat deze kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Een toekomst met een positief perspectief! Duurzame projecten worden juist gekenmerkt door een financieringstekort en onrendabele top in financiele zin, dat een BAB de toekomst kan bieden. Gebruikers zijn het bestaansrecht voor exploitanten, gebruikers hebben dus waarde.

Het langdurig koppelen van gebruikers en exploitanten moet dan ook leiden tot rendabele cashflows. Energiesystemen van de toekomst zullen meer en meer financieringstekorten bij het verduurzamen van gebouwde omgeving gaan oplossen. De investeerder behaalt een goed rendement, de consument betaalt marktconforme energieprijzen én krijgt een indirecte bijdrage voor een duurzame woning.

Waar een BAK leidt tot een minder duurzaam gebouwde omgeving zal de BAB bijdragen aan een nog duurzamere gebouwde omgeving. Iedereen een winnaar. Het is misschien nog even dromen, maar dit wordt de toekomst!

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars