Over krijgen en delen

Ik weet echt niet meer waar ik deze uitspraak heb gelezen of gehoord, maar hij bleef me wel bij: ‘Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg’.

Als ik daar over nadenk dan zullen veel bedrijven in de bouw, geconfronteerd met deze uitspraak, terugdenken aan de omzetten in 2008 en tot de conclusie komen dat ze moeten blijven doen wat ze deden!  Er is natuurlijk ook een andere zienswijze mogelijk en deze spreekt mij meer aan. Toeleveranciers van installatietechniek in de bouw moeten niet klagen dat ze nauwelijks betrokken worden in de ontwerpfase als ze blijven volharden in een strikt 'eigen product denken'.

Marktvraag
Dit speelt natuurlijk ook bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen in de gebouwde omgeving. De markt vraagt om kosteneffectieve oplossingen met een gegarandeerde prestatie. Dit betekent per definitie dat ook toeleveranciers moeten gaan samenwerken bij het aanbieden van deze oplossingen. Voorlopers zijn hier mee bezig.

Gezamenlijke productontwikkeling
Zij snappen dat het tegenwoordig gaat om een integraal installatieconcept dat moeten worden geïntegreerd in een bouwkundige concept. Dit vraagt om gezamenlijke productontwikkeling met bouwers en installateurs. Kijk dus niet alleen naar je eigen product maar stel de oplossing centraal. En dan kom ik op een andere uitspraak die ik ook niet zelf heb verzonnen: ‘Delen is het nieuwe hebben’!

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kees de Schipper