Energienotanul verkoopt!

Balanceren tussen vrijblijvendheid en de norm stellen. Dat was de toonzetting in het project Sterrenberg in Huis ter Heide, waar VolkerWessels Vastgoed 8 energienotanul-woningen op risico realiseerde en in verkoop bracht. Gelijktijdig zijn nog eens 21 potentiële energienotanul-woningen beschikbaar gesteld voor verkoop. En wat blijkt: energienotanul verkoopt!

Als eerste energie-nota-nul project in Nederland zijn 29 woningen in de Hoven op Sterrenberg te Huis ter Heide in verkoop gebracht, waarvan acht woningen in de eerste fase op risico al werden gerealiseerd in 2013. Niet alle woningen werden in de basis energie-nota-nul aangeboden. Vijf woningen van de tweede fase werden voor €14.500 extra energie-nota-nul uitgevoerd en de overige woningen hadden een energie-nota-nul-pakket als optie.

Dit pakket houdt in dat de woningen een zeer hoogwaardige geïsoleerde schil krijgen met een RC- waarde tussen 4,5 en 6,6 en voorzien van triple beglazing. Daarnaast is de woning uitgevoerd met gebalanceerde ventilatie welke CO2 gestuurd is. Dit houdt in dat op basis van de luchtkwaliteit de woning wordt geventileerd; alleen wanneer het nodig is. De luchtwarmtepomp of wamtekoudeopslag zorgen voor een efficiënte opwekking van warmte voor het tapwater en de ruimteverwarming. Het dak met PV-cellen zorgt voor de benodigde energie.

Wonen zonder energielasten

De voorgenoemde aanpak bleek een doorslaand succes: de woningen zijn binnen slechts drie maanden nagenoeg uitverkocht. Bij start verkoop en tijdens voorlichtingsavonden zijn de geïnteresseerden geïnformeerd over de woning en mogelijkheid om te wonen zonder energielasten, onder het motto: ‘Wie wil dit nou niet!’.

De teller staat nu al op 18 van de 29 woningen welke energienotanul worden uitgevoerd. De interesse ging uit naar de techniek en de wet- en regelgeving, terwijl over terugverdientijden bijna niet door bewoners niet werd gesproken. Het aantrekkelijke van energie-nota-nul wonen sprak voor zich. Mede dankzij de extra financieringsruimte van €8000,- van de ABN AMRO is deze stap naar een zelfvoorzienende gebouwde omgeving weer een stap dichterbij gekomen.

Grote stappen

Een mix van het zetten van de norm en het bieden van keuze zorgt ervoor dat er grote stappen gemaakt kunnen worden in een markt waarin duurzaamheid nog niet op één staat op het wensenlijstje van de kopers van onze woningen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars

Meer nieuws uit Zeist, Utrecht