Het gebouw als energiebron

Mijn ambitie als architect is om met iedere opgave tot een ontwerp te komen dat energie oplevert, zowel in menselijke als in technische zin. Intelligente en innovatieve gebouwen hebben in mijn ogen een duidelijke invloed op de samenleving: ze vitaliseren en leiden daarmee tot nieuwe inzichten en hogere prestaties. 

Dit geldt ook voor bestaand vastgoed, waarin momenteel een grote economische en financiële opgave ligt om deze gebouwen te transformeren tot intelligente gebouwen. Als we bestaande kantoren transformeren tot energieneutrale, flexibele en duurzame werkomgevingen zullen mensen zich hierin goed en energiek voelen. Hiermee is een maatschappelijk belang gediend. Daarnaast levert het een direct rendement op voor gebruikers, omdat er letterlijk ruimte wordt gecreëerd voor efficiënt en innovatief werken. Daar valt of staat onze economie mee.

Voor ons eigen kantoor op de Valschermkade hebben we vooraf aan de herontwikkeling van het pand een zorgvuldig programma van eisen samengesteld. Energieneutraliteit was hierbij vanaf dag één ons uiteindelijke doel. De WKO in combinatie met vloerverwarming en vloerkoeling, de flexibele open indeling, het uitzicht naar de groene omgeving en op het gemeenschappelijke atrium, duurzaam materiaalgebruik met gerecycled hout en een intelligente zonwerende- en inbraakveilige vouwgevel zorgen voor een inspirerende en prettige werkomgeving.

Werkelijk elk gebouw kan (energetisch) verduurzaamd worden, maar de wijze waarop hangt sterk af van je ambities: van de energiebesparing die je nastreeft, het gewenste comfort in het gebouw en ook het beschikbare budget bepalen in hoge mate het maatregelenpakket. Maar ook hier geldt: goed voorbeeld doet goed volgen. De duurzame transitie van bestaand vastgoed is een uiterst strategisch issue.

Paul de Ruiter
Architect, directeur Architectenbureau Paul de Ruiter
@PdRarchitects
www.paulderuiter.nl

Deze expertvisie staat ook in Duurzaam Gebouwd Magazine #26, dat deze week is verschenen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Paul de Ruiter