Gaat het nog een beetje?

Dit is de periode dat veel mensen zitten te puffen in hun kantoor en uitzien naar het einde van de dag en naar het ritje naar huis in de gekoelde auto.

Soms komt dat omdat de koelinstallatie simpelweg niet is berekend op warme dagen, maar vaak is het ook een gebrek aan onderhoud. Door uitgesteld of wegbezuinigd onderhoud gaan installaties stuk op de dagen waarop ze het hardst nodig zijn. En regel dan maar eens snel een deskundige installateur die het een en ander snel kan fixen.

Goed preventief onderhoud is uiteindelijk goedkoper, ook omdat hiermee het energiegebruik kan worden beperkt. Al jaren geleden heeft TNO door onderzoek vastgesteld dat goed onderhoud uiteindelijk wel 20% energie bespaart. Maar natuurlijk is het welzijn en de productiviteit van kantoormedewerkers ook belangrijk. En wat te denken aan de bewoners van zorginstellingen?

Dakairco's

Ook de wetgever heeft zijn pijlen inmiddels gericht op de energieprestatie van gebouwinstallaties. Sinds december 2013 is de EPBD-richtlijn van kracht. Dat betekent onder meer dat koelinstallaties in gebouwen met een totaal opgesteld koelvermogen groter dan 12 kW periodiek geïnspecteerd moeten worden op energiegebruik. Op korte termijn moeten de eerste installaties van 12 tot 45 kW koelvermogen die ouder zijn dan 10 jaar uiterlijk 31 december 2014 geïnspecteerd zijn. En dat is niet vrijblijvend! Alle maatregelen die bijdragen aan minder energiegebruik en die in een periode van minder dan 5 jaar worden terugverdiend, moeten ook worden uitgevoerd. Dus … werk aan de winkel voor alle gebouwbeheerders, neem contact op met uw NVKL erkende installateur.

En als de koelinstallatie toch uw aandacht heeft, kijk dan direct ook of er soms het koudemiddel R22 in zit. U kunt dat zien op de kenplaat of in het logboek. Vanaf 1 januari 2015 mag R22 in geen enkele vorm meer worden bijgevuld. Als er dus R22 inzit, is het aan te raden om een plan van aanpak te maken met uw installateur. Anders krijgt u het nog veel warmer! 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Henry Kruiper