Data-infrastructuur in woningen moet duurzaam worden

Comelit Nederland is sinds 2014 partner van het platform Duurzaam Gebouwd. Een zeer bewuste stap. Ik wil meedoen aan een belangrijk maatschappelijk debat over verduurzaming van woonconcepten. Ik denk dat we met onze visie en producten goed kunnen aansluiten bij vernieuwing, waarmee we écht het verschil maken. Voor huidige woonconsumenten, maar vooral ook voor toekomstige generaties bewoners. 

Er is veel werk aan de winkel. Duurzaamheid van gebouwen hangt niet alleen af van het streven om energieneutraal te zijn of toepassing van grondstoffen die kunnen worden hergebruikt. Om in bouwtermen te blijven: er ligt nog een heel terrein braak waar ‘verduurzaamd’ kan worden.

Verbazing

Voor de infrastructuur van gebouwen worden vaak nog traditionele grondstoffen gebruikt: koperen waterleidingen, pvc-afvoersystemen en standaard materiaal voor elektrische installaties. Dit verbaast mij zeer. Er zijn immers nieuwe materialen beschikbaar, die minder of helemaal niet milieubelastend zijn. Gelukkig worden die materialen steeds vaker toegepast. Ik begrijp natuurlijk dat het niet eenvoudig is om nieuwe grondstoffen en productietechnieken te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden om de installaties duurzaam te kunnen maken. Staan we dus qua infrastructuur pas aan het begin van verduurzaming? Ik vrees van wel…

Levensduur van gebouwen

Intussen doen zich wél allerlei kansen voor. Door het gebruik van zuinige verlichting en apparaten wordt het steeds waarschijnlijker dat installaties in de toekomst minder ‘zwaar’ hoeven te zijn. Dat komt de levensduur van gebouwen natuurlijk ten goede. Ik kom tot mijn punt: de duurzaamheid van een infrastructuur in een gebouw heeft niet drie, maar vier dimensies. Ik zeg: voeg aan de bekende drie de factor ‘tijd’ toe. De infrastructuur voor water, elektriciteit en afvoer zal binnenkort voldoen.

Maar hoe zit dat met voorzieningen voor data? Tot mijn grote verbazing en ergernis wordt er in elk woningbouwcomplex nog steeds drie afzonderlijke infrastructuren aangelegd voor telefonie (internet), voor CAI (televisie/internet) en voor deurintercom. Elke woning in Nederland heeft het recht op ontsluiting voor telefoon en TV. Als er sprake is van gestapelde bouw moet boven de twee woonlagen een deurintercom zijn aangebracht. Met koperen infrastructuren die niet op de toekomst zijn voorbereid? Is dat duurzaam? Ik ken geen Max Havelaar koper…

Toekomstbestendig

Draadloos internet zal nog verder groeien en ook de snelheid van mobiele data zal toenemen. Het is dus belangrijk om een woning toekomstbestendig te ontsluiten voor internet-toepassingen. Waarom? Televisie wordt in een steeds hogere kwaliteit on demand aangeboden. Is het u opgevallen dat een moderne televisie Ultra HD ofwel 4k behoort te zijn? Dat is een vier maal zo hoge resolutie als een HD-TV en daar houdt het niet op. Een nieuwe verwarmingsketel is gekoppeld aan een app en op mijn mobiel kan ik overal zien wie er bij mij aanbelt. Hoeveel data gebruiken we over drie of over tien jaar? We hebben geen idee…

Dan is er nog de demografische factor. We blijven nu en in de toekomst zo lang mogelijk thuis wonen. Daarvoor gaan we hulp krijgen van zorgsystemen, die onze zorgvraag snel en gedetailleerd doorgeven aan onze kinderen, mantelzorgers of zorgprofessionals. Camera’s gaan waken over ons welzijn. Tenminste, als onze woning de datastroom aankan, die daarvoor nodig is.

Geen Science Fiction

Dit is geen Science Fiction, maar nu al realiteit. Ik zou het daarom van de daken willen schreeuwen: Waarom bouwen we nog ‘duurzame’ woningen met BREEAM-certificaat en een standaard koperen communicatie-infrastructuur? Doodzonde van de investering. Al over enkele jaren moeten die systemen worden vervangen, omdat de tijdgeest dit voorschrijft. De aanleg van een glasvezel-infrastructuur in een woningbouwcomplex kost hetzelfde of minder dan die koperen standaard en een glasnetwerk kan alle noodzakelijke verbindingen (telefoon, CAI en deurintercom) moeiteloos aan. Met de zekerheid dat deze structuur ook over tien tot dertig jaar nog niet vervangen hoeft te worden.

Kijk, dan heb ik het écht over een wezenlijke stap op het gebied van duurzaamheid. Oneens? Neem contact op. Ik overtuig u, zeker weten.

Auteur: Peter van Veen, Directeur Comelit Nederland

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Peter van Veen