Meer slopen en nieuw bouwen!

De Nederlandse betonindustrie is wereldwijd koploper als het gaat om verduurzaming van beton. Inmiddels is dat wel bekend.  Wat misschien minder bekend is, is dat dergelijk beton al veel wordt toegepast. 

Niet geleverd onder een label groen beton. Ook niet in een mooie verpakking sustainable concrete en zeker niet met een sticker  - tikkie groener grijs - erop . Beton is een kwaliteitsproduct en leent zich niet voor een groene of duurzame marketingslogan. Voor je het weet, wordt het een wedstrijdje: groen, groener, groenst. 

Plakplaatje?

Ik hoor u nu denken: “En, jij dan met Beton Bewust, is dat dan geen plakplaatje?” Natuurlijk niet. Beton Bewust is een volwaardig keurmerk, hèt betonkeurmerk van Nederland en het eerste betonkeurmerk van de wereld. Het heeft inhoudelijke, technische eisen met achterliggende cijfers en milieudata. Beton Bewust staat voor kennis over het milieuprofiel van beton en staat voor veiligheid en verantwoordelijkheid.

Bewezen, met resultaat

Het keurmerk begint met eisen, vraagt om investeringen en wordt gevolgd door controles door gecertificeerde en geaccrediteerde instellingen. Inmiddels heeft het zich al een paar jaar bewezen en zijn er verschillende opdrachtgevers mee aan de slag gegaan. Het resultaat? Slimme ontwerpen van een betonnen constructie of betonnen gebouwen en verantwoord toepassen van grondstoffen.   

Verwachtingen positief

Gelukkig is de bodem van de huizenmarkt bereikt. De verwachtingen voor de bouwproductie en werkgelegenheid zien er positief uit. De vraag die voor ons ligt is; Hoe gaan wij nu duurzaam bouwen? Kort door de bocht zeg ik. Geen opdrachten meer voor renovatieconstructies, maar meteen de oude woningvoorraad slopen, recyclen en nieuw bouwen volgens de laatste stand der techniek. Natuurlijk met beton. Dat is duurzaam. Waarom? Met beton is tegen aanzienlijk lage kosten een grote reductie van CO2-uitstoot te bereiken. Verder geeft het slopen en circulair hergebruiken van grondstoffen financieringsmogelijkheden voor nieuwe projecten. Technisch is duurzaam bouwen met beton goed uitvoerbaar het en de sector is er met Beton Bewust klaar voor. Zo simpel kan het dus zijn. 

Round Table Building Holland

Directeur Ron Peters neemt als expert deel aan de Round Table over het thema (Re)Building the Future. Tijdens dit openingsdebat onder leiding van Pernille La Lau, zal de grootschalige verduurzaming van de woningbouw in Nederland ter sprake komen. Kom met hem in discussie op 31 maart tijdens Building Holland 2015.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Ron Peters