Gebouw van de toekomst door systeemintegratie

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar wat mij betreft vliegt de tijd voorbij. Terwijl ik in mijn vorige blog achterom keek naar het verleden, wil ik het nu hebben het over het heden.

De innovaties volgen elkaar in rap tempo op. Een paar jaar geleden moest zoveel mogelijk decentraal worden opgesteld, oftewel veel DCC-computers verspreid over een gebouw. Nu zie je een trend opkomen van centralisering, het werken met remote IO.

De regelingen en verbindingen zijn ten opzichte van vroeger een stuk sneller geworden en de regelcomputers een stuk krachtiger. Ik kan me dan ook voorstellen dat je als facilitair manager door de bomen het bos niet meer ziet. Welke keuzes moet je nu maken en waar moet je op letten? Een aantal vragen die beantwoord moeten worden:

Integratie als toverwoord?

Is integratie het nieuwe toverwoord en wat biedt deze integratie dan? U zult het al vele malen zijn tegengekomen in allerlei bladen, we moet meer integreren. Is integreren dan kansen benutten? Ik neem u even mee aan de hand van een voorbeeld:

Stel: u heeft een ruimte voorzien van toegangsbeveiliging en toegangscontrole. In deze ruimte wilt u ook de klimaatinstallatie gaan regelen. Dit is het moment voor systeemintegratie. De aanwezigheidsmelding is prima in te lezen vanuit het beveiligingssysteem en dit scheelt installatiekosten, in verband met vervallen bekabeling en sensoren.

Gepersonaliseerd klimaat

Toch kunnen we nog veel verder gaan. Zo is het mogelijk om het klimaat van de kantoorruimte te koppelen aan het inloggen of inchecken van een personeelslid. Klimaatwensen kunnen op die manier individueel worden doorgevoerd. Een bijkomend voordeel is dat als een medewerker het kantoor verlaat, de temperatuur en verlichting weer respectievelijk naar standby en uit schakelen. Dit scheelt op diverse directe en indirecte kosten, zoals gas en elektriciteit.

Verder kunnen we denken aan een na-regeling, die geen koude of warmtevraag meer heeft en geen extra lucht behoeft. Hierdoor hoeft de luchtbehandelingskast minder lucht te verplaatsen en te klimatiseren, dat in de winter energie van warmte en in de zomer energie aan koeling bespaart. Met andere woorden: je ziet wat automatisering teweeg brengt en welke besparingen er mogelijk zijn.

Gebouw van de toekomst

Kan systeemintegratie leiden tot het gebouw van de toekomst? Ik denk dat er op dit moment al heel veel mogelijk is, maar we moeten wel hiervoor openstaan. Hoewel het de laatste tijd wat stil is geworden rondom Het Nieuwe Werken, is dit toch wel de ultieme manier voor het doorvoeren van systeemintegratie.

Uiteindelijk kun je veel meer dan je op het eerste gezicht zult denken. Zo kan iemand met zijn of haar pas inloggen op het scherm in de ontvangsthal. Via dit scherm wordt er aan de medewerker een kantoorplek toegewezen. Je kunt via een dergelijk systeem een veel betere kantoorindeling maken en de gebouwinstallatie efficiënter benutten. Uiteindelijk kan er zo’n 30 procent energiebesparing gerealiseerd worden. Ik help u graag bij het uitwerken van een geschikte oplossing tot systeemintegratie.

Dus: denk aan die mooie blauwe planeet en begin vandaag nog met systeemintegratie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door