Iedere woning zijn eigen accu

Duurzaamheidsfans dromen ervan: autarkisch wonen. Volledig zelfvoorzienend, dus ook geen afhankelijkheid van het energienet. De thuisaccu biedt eindelijk perspectief voor deze droom. De powerwall van Tesla is de voorbode van wat ons gaat brengen in de woningbouw. Zal de thuisaccu ervoor zorgen dat salderen niet meer nodig is en de zon definitief off grid gaat?

Eén ding is helder: de thuisaccu heeft ongekende mogelijkheden. Energieprijzen variëren, dus het opslaan van energie bespaart geld. Zeker als je eigen opgewekte stroom in de toekomst minder oplevert dan dat je ervoor zou moeten betalen. Dit is het gevolg van een wijziging in het salderingsmethode. Dat wij krenterige Nederlanders dan creatief worden pleit voor ons.

Koolcentrales sluiten

Alleen opslaan om te voorkomen dat je eigen opgewekte stroom niet het net invloeit kan niet de bedoeling zijn. Dan mis je immers ook de kans om goedkopere energie op te slaan als er een overschot is, bijvoorbeeld als het hard waait en de zon schijnt. Ook missen we dan de kans om piekbelasting te dempen, zodat kolencentrales kunnen sluiten. Daarnaast draagt jouw mini-energiecentrale dan ook niet optimaal bij aan het verduurzamen van ons energiesysteem.

Off grid

Als iedereen zelf energie gaat opwekken neemt piekbelasting in een smart grid af. Een smart grid met huizen en huishoudens die energie verbruiken als de zon schijnt of de wind waait. Huizen met een thuisaccu die energie opslaan als er goedkope energie over is en energie verbruiken als hoge prijzen worden gerekend. Mini-energiecentrales die energie leveren aan het net. Als de duurzame huizen nu off grid gaan en hun eigen overschot aan energie gaan bufferen vervalt het collectieve voordeel van een net. Om het net te balanceren zijn slimme huizen nodig die gestuurd op aanbod energie kunnen verbruiken én opslaan.

Energienet met mini-energiecentrales

De ideale duurzame energiehuishouding zou naar mijn idee dan ook niet bestaan uit woningen met accu’s die off grid gaan, maar uit een energienet met mini-energiecentrales (Nul op de Meter-woningen) en grote energiecentrales (Windparken).  Waarbij dan een deel van de vraag naar energie aanbod gestuurd is en pieken worden vermeden. Hierin kunnen accu’s en eigen opweksystemen een belangrijke rol spelen. De eigen opweksystemen dragen in de toekomst substantieel bij aan het verduurzamen van Nederland. De accu’s bieden de mogelijkheid om slim om te gaan met energie inkoop en verkoop aan het net, zo wordt het net verder gebalanceerd. Dit biedt zelfs de mogelijkheid om met je Nul op de Meter naar energienotaplus te gaan.

Hervorming salderingssysteem

Om mensen te stimuleren zelf energie op te wekken of slim om te gaan met energiebufferen moet het salderingsysteem lonend blijven. De hervorming van salderingsysteem moet dan ook de verduurzaming van Nederland versnellen. Dit vraagt om de mogelijkheid om vraag en aanbod gestuurd energie te verbruiken en te leveren op een collectief net. Alleen dan kunnen we maximaal profiteren van alle investeringen in duurzaamheid. Slimme gebruikers, duurzame energiecentrales, gestuurde opslag van energie en een stimulerend belastingsysteem zijn de ingrediënten om Nederland snel te verduurzamen.

Salderen: de regeling dat de energieleverancier verbruikte elektriciteit verrekent met de duurzaam opgewekte elektriciteit, die wordt terug geleverd aan het net.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars