Building Holland meets Provada

Tijdens Building Holland heb ik mijn ogen uitgekeken. Het circulair denken lijkt een hele vlucht te hebben genomen. Op de beursvloer ben ik in ieder geval veel interpretaties tegengekomen van het begrip ‘circulaire economie’ en vaak waren ze verpakt in spetterende oneliners.

Maar het goed uitventen van het begrip ‘circulaire economie’ betekent niet automatisch dat het gedachtegoed ook volledig is doorleefd. Gelukkig waren er tussen de eendimensionale productpushes ook pareltjes te ontdekken: M-Use (Mitsubishi Liften), Trias Aqua (Mijn Waterfabriek), Mediagevel (Rollecate) en de enthousiaste 3D-printers en -printsters van ARXlabs.

Niet zozeer de technische oplossing intrigeerde mij, maar vooral de juridische en financiële propositie. Waar een aantal toeleveranciers hiermee al goed bezig blijkt te zijn, blijf ik verbaasd over de gemiddelde vastgoedeigenaar. Een enkeling daargelaten zien zij nog onvoldoende de gevolgen in van de circulaire economie en de impact daarvan op hun vastgoedportefeuille. In de beleving van vastgoedeigenaren wordt kantoormeubilair soms circulair ingekocht, maar het inbouwpakket – laat staan het casco – wordt gewoon een traditioneel feest der herkenning. Maar erg feestelijk is dat eigenlijk helemaal niet. Daarom ben ik heel benieuwd in welke mate ik op de Provada dezelfde uitingen ga tegenkomen.

De komende maanden ga ik zelf met een aantal circulaire projecten aan de slag. Op onderdelen of in zijn geheel moeten de toe te passen materialen een circulaire herkomst hebben of demontabel zijn in de toekomst. Het eigendom verschuift naar toeleveranciers en de gebruikers worden maximaal ontzorgd in het beheer en onderhoud en betalen een gebruiksvergoeding. Het integreren van alle pakketjes blijft uiteindelijk de kunst. Zeker wanneer dat in een gezonde verhouding moet plaatsvinden tussen kosten, kwaliteit en opbrengsten. De exploitatie staat centraal en investeringen zijn gericht op deze fase of de restwaarde.

De rol van system integrator wordt steeds belangrijker. Circulair denken valt immers niet uit te voeren in een lineair proces. Het beste van twee werelden dient te worden gecombineerd. Technischinhoudelijke puzzels moeten worden ontrafeld en gekoppeld aan financieel-economische creativiteit om projecten te laten slagen. Ik zou haast zeggen: Building Holland meets Provada.

Al met al heb ik goede hoop dat ik volgend jaar op Building Holland een aantal goede voorbeelden ga zien van ‘circulaire systeemintegraties’. Ter inspiratie staan in de nieuwe uitgave van Duurzaam Gebouwd Magazine diverse interessante voorbeelden van circulaire toepassingen. Tot slot daag ik u uit om mij te verrassen met interessante nieuwe proposities, visies en verdienmodellen!

Duurzaam Gebouwd is aanwezig tijdens Provada als vertegenwoordiger van het Green BuildInvest Initiative. Lees meer over dit Europese Horizon 2020 project of bezoek ons tijdens Provada in hal 11 stand 36. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Jim Teunizen