'Pleur op'

Hoe 2 woorden voor veel ophef zorgen bij de nabeschouwing van Prinsjesdag: ‘Pleur op’. Minister-president-onwaardig, volgens PvdA leider Diederik Samson. Geen genuanceerde zinnen maar een kort en krachtig statement. Dit inspireerde mij om ook 'pleur op' te zeggen. Ik zou pleur op willen zeggen tegen heel veel alle dagelijkse dingen.

Pleur op tegen gewone lantaarnpalen. Laten we vanaf vandaag de dag alleen nog maar led-lantaarnpalen plaatsen. Hoezo nu nog kiezen voor niet-energiezuinige verlichting?

Pleur op tegen gasaansluitingen. Waarom nieuwe woningen nog aansluiten op het gasnet? Waarom nu nog in de technische omschrijving van een Nul-op-de-Meterwoning melden dat er geen gasaansluiting in zit?

Pleur op tegen afval. Slim afval scheiden is een succes. Waarom niet vanaf nu in elke gemeente slim recyclen en zo het afvalprobleem uitroeien? Elke gemeente heeft tegenwoordig al een succesvolle pilot.

Pleur op tegen CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Er zijn zoveel wetten, zoals de Wet Milieubeheer, en zoveel subsidies (SDE+) beschikbaar dat elk bestaand gebouw duurzamer kan worden, nu al.

Pleur op tegen benzine en dieselauto’s. Noorwegen, het land van olie, ging ons al voor. Daar is benzine in dieselauto’s vanaf 2025 verboden.

Pleur op met ongebruikte daken. Waarom niet net zoals in Frankrijk een wet die alle nieuwe daken van commercieel vastgoed voorziet van zonnepanelen of vegetatie?

Pleur op tegen alles wat nog niet voldoet aan de ambities van Klimaatakkoord van Parijs. Waarom nu nog iets doen wat niet voldoet aan de eisen van het Klimaatakkoord? Samen kunnen we toch allang voldoen aan de eisen van de toekomst.

Pleur op tegen alle het minder slechte in duurzaamheidsland en laat het goede de norm worden!

Pleur op dus, of is dit ook ontwikkelaar-onwaardig?

Onno spreekt over dit onderwerp op 1 en 9 november tijdens de seminars NoM van Duurzaam Gebouwd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars