Pilotprojecten verduurzamen bestaande gebieden

Het Atlaspark Amsterdam, Rotterdam Central District, Utrecht Science Park en Leerpark Drachten zijn pilotprojecten voor BREEAM-NL Gebied, het keurmerk voor verduurzaming van bestaande gebieden.

Begin 2013 startte de Dutch Green Building Council met de ontwikkeling van BREEAM-NL Gebied, een richtlijn die naast grootschalige gebiedsontwikkelingsprojecten zich ook richt op bestaande gebieden en kleinschalige ontwikkelingsprojecten.

Atlaspark Amsterdam
Het eerste pilotproject is het Atlaspark in Amsterdam; dé logistieke hotspot van de Amsterdamse haven. Het wordt gezien als een van de voorbeelden van hoe een modern logistiek bedrijventerrein eruit moet zien. Met mogelijkheden voor zee- en binnenvaart transport, lucht-, weg- en spoortransport. Lees de factsheet van Atlaspark Amsterdam.

Atlaspark Amsterdam

Gunstiger en prettiger vestigingsklimaat
Een BREEAM-NL Gebied certificering moet zorgen voor een nog gunstiger en prettiger vestigingsklimaat voor zowel de bestaande als de toekomstige bedrijven. Daarnaast streeft het Havenbedrijf Amsterdam naar innovaties, zodat de nog niet uitgegeven gronden, duurzaam worden benut.

Rotterdam Central District
Het Rotterdam Central District is het belangrijke centrumgebied van Rotterdam rond het Centraal Station. Het wordt een hoogwaardig verblijfsgebied waar een bruisend stadscentrum met een 24-uurs economie bij hoort. Het gebied moet een maximale bijdrage te leveren aan het Rotterdam Climate Initiative met wel 50 procent CO2-reductie ten opzichte van 1990 door de optimalisering van (duurzaam) energiegebruik, (collectieve) koude en warmte, en (collectieve) afvalinzameling en –transport.

Utrecht Science Park
Ook Utrecht heeft als grote stad een pilotproject voor BREEAM-NL Gebied, het Utrecht Science Park in de Uithof. Focus is het optimaal bebouwen van het bestaande gebied, met een ontwikkeling tot een internationaal vooraanstaande centrum voor hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek.

Utrecht Science Park, de Uithof

Leerpark Drachten
Op het Leerpark Drachten zijn enkele scholen voor voortgezet (beroeps)onderwijs en een sportaccommodatie gevestigd. Daarnaast zijn twee stroken met woningen in het gebied aanwezig. In 2011 is met de betrokken partijen een gebiedsvisie opgesteld. Het keurmerk BREEAM-Gebied wordt ingezet om de duurzaamheidsambities verder te concretiseren en uiteindelijk ook op een zo hoog mogelijk niveau te certificeren.

Inrichtingsschets Leerpark Drachten - volledig scherm

Meer over BREEAM-NL Gebied
In de eerste uitgave van het BREEAM-NL Magazine komt de stuurgroep Gebied aan het woord in een rondetafelgesprek. Dit artikel vindt u op pagina 8 van het magazine.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht