Krijgt Arnhem een ecowijk?

In de nieuwe woonwijk Schuytgraaf wil de gemeente Arnhem de duurzame woonwijk De Kiem realiseren met 50 koopwoningen. 

Kleine bouwpartijen die in 10 teams collectief samenwerken, ontwikkelen deze ecowijk. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen: van een architect en een ontwikkelende aannemers tot energie- en duurzaamheidsspecialisten. Binnen ieder team is ten minste 1 bedrijf lid van de vereniging De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw, initiatiefnemer van dit project.

Kiezen uit 10 verschillende woningen

Geïnteresseerden kunnen kiezen uit 10 verschillende woningen: vrijstaand, geschakeld en gestapeld. Alle woningen worden energiezuinig gebouwd met duurzaam materiaalgebruik. De initiatiefnemende vereniging wil dan ook duurzaam, gezond en energie-efficiënt (ver)bouwen versnellen.

Eind dit jaar wordt bekend of één of meerdere ontwerpen haalbaar zijn, zowel ruimtelijk als financieel. Een onafhankelijke toetsingscommissie beoordeelt of de projecten uitgevoerd kunnen worden. Ze toetst onder meer of de indiener met een nZEB-ontwerpberekening aantoont, dat het concept voldoet aan de (bijna) energieneutrale norm.

Betrokken bewoners

Daarnaast weegt de betrokkenheid van de toekomstige bewoners mee. Zij worden vanaf het begin nauw betrokken bij het project en praten mee over ontwerp en realisatie. Niet alleen van hun eigen woningen, maar van de gehele wijk. Bij veel belangstelling is de kans groot dat er meer woningen gerealiseerd kunnen worden. De voorverkoop start in september 2016. Als ecowijk De Kiem doorgaat, start de bouw in 2018.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Arnhem, Gelderland