Verdrievoudiging Rc-waarde van monumentaal landhuis

Insulinde, een rijks monumentaal landhuis in Haren, werd gerenoveerd tot woning. Vóór renovatie ontbrak het nog aan adequate isolatie; het landhuis had overal enkele beglazing en een eensteensmuur. Met de toepassing van Multipor, minerale isolatieplaten is de Rc-waarde verdrievoudigd, naar 3 m2K/W.

De toepassing van de isolatieplaten van Xella heeft een bijzonder resultaat. De warmteweerstand die wordt behaald benadert de Rc-waarde van een nieuwbouwwoning en is volgens projectleider Henk Alssema van Boekema eveneens geschikt om vochtproblemen te voorkomen: “Multipor reguleert vocht en voorkomt daarmee nare gevolgen als schimmels. Dit draagt bij aan een comfortabele leefomgeving.”

De verbetering van de isolatie van de gebouwschil was noodzakelijk om een prettig binnenklimaat te realiseren, zo vertelt Alssema: “Wij hebben het hele gebouw, afgezien van de buitenmuur en het dak, gestript. De vloer is eruit gesloopt om er een betonnen vloer met isolatie te kunnen realiseren. Ook de buitenwanden moesten geïsoleerd worden. Een optie was om voorzetwanden te gebruiken, maar dit gaat ten koste van het vloeroppervlak. Daarom hebben we gekozen voor Multipor isolatieplaten, die je rechtstreeks op de wand kunt aanbrengen.”

Karakteristieke details
De architectuur van Insulinde viel onder de supervisie van Studio Dubovci. Omdat het een rijksmonument is, moesten karakteristieke details van het pand in ere behouden blijven. Multipor is volgens Alssema prima inzetbaar bij een dergelijke eis: “We konden de platen met een stanleymes op maat snijden, om ze te laten aansluiten op lastige hoekjes, die kenmerkend zijn voor monumentale panden.”

Alssema vervolgt: “Een voorbeeld is het plafond dat uit houten balken bestaat. In de Multipor platen konden we een inkeping maken, zodat ze de balken goed omsluiten. Dit was eenvoudig, vanwege de zachtheid van het materiaal. Een ander obstakel was een aantal architraven, ofwel brede houten sierlijsten, die bij de afwerking van de kozijnen zitten.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV