Van eendenkroos tot lijm?

Samen met Rolsma Advanced Biobased Paints onderzoekt vloerenspecialist Unipro in hoeverre ze natuurlijk eiwit in haar eindproducten kan toepassen.

Daarom vindt in de vijvers van het waterpark op het Landgoed Lankheet in Haaksbergen de teelt van waterlinzen plaats. Deze planten, ook eendenkroos genoemd, leveren 10 keer zo veel eiwit als soja.

Deze teelt is onderdeel van een project met als doel om een waardeketen voor waterlinzen te ontwikkelen. Provincie Overijssel heeft een subsidie beschikbaar gesteld om dit voor elkaar te krijgen. De samenwerkende bedrijven met een duurzame visie hebben de ambitie om waterlinzen op grotere schaal te telen.

Lijmen, coatings en verven

Het bedrijf ABC Kroos kan de waterlinzen verwerken tot een tussenproduct met een hoog eiwitgehalte. Het Haaksbergse Unipro en Rolsma Advanced Biobased Paints uit Enschede onderzoeken of ze dit eiwit in lijmen, coatings en verven kunnen gebruiken. Verder willen ze het eiwit toepassen in vleesvervangende voedingsproducten, zoals groenteburgers of quiches.

Productassortiment verduurzamen

Als onderdeel van het MVO-beleid heeft Unipro ervoor gekozen zich de komende jaren aan het Haaksbergse landgoed als sponsor te verbinden. Als waterheer heeft Maurice Beijk (Specialist Duurzaam Bouwen en expert bij Duurzaam Gebouwd) intensieve contacten met Landheet . De samenwerking met dit landgoed heeft als doel om het productassortiment van Unipro te verduurzamen.

Foto: Waterheren Maurice Beijk van Unipro (links) en Bas van der Geest van Rolsma Advanced Biobased Paints.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Uzin Utz Nederland bv