Innovatieve klimaatoplossing redt kunstcollectie Zwinger Museum

Een overstroming trof het Zwinger Museum in Dresden nu bijna tien jaar geleden. Met het oog op het preserveren van de kunstcollectie werd een innovatieve klimaatoplossing geplaatst, die het binnenklimaat zuivert met zuurstofionen.

De hiervoor genoemde overstroming werd destijds op het journaal gezien door een van de oprichters van ionair. Jeroen Posthumus, directeur ionair® Benelux, vertelt lachend: “Hij plaatste er zonder al teveel overleg de ionair-technologie. Zo gebrand was hij op het behoud van de 4.000 kunstwerken van Johannes Vermeer, Rembrandt, Tizian, Giorgione en andere grootheden.”

Binnenlucht vaak sterk verontreinigd
De techniek van het Zwitserse ionair zuivert vandaag de dag nog steeds de lucht van het museum met zogeheten zuurstofionen. Deze technologie past het bedrijf inmiddels toe in ruim 2.000 gebouwen in 32 landen.

Posthumus legt uit: “Je staat ervan te kijken hoe verontreinigd de binnenlucht in een willekeurig gebouw is. De buitenlucht heeft een natuurlijke manier om zichzelf te zuiveren. Daar vormen zich namelijk voortdurend zuurstofionen. Deze reageren met verontreinigingen in de lucht en die reactie werk zuiverend. Precies dit proces bootsen wij na in het binnenklimaat. Ionair verwijdert zo de bacteriën, schimmels, geuren en vluchtige organische verbindingen. De lucht binnen is dan vaak beter dan de luchtkwaliteit buiten.”

Zuivere lucht
De geplaatste meetinstrumenten meten continu de luchtkwaliteit in het Zwinger Museum, op verschillende variabelen. Op basis van deze meetgegevens voegt de ionair-technologie vol-automatisch per seconde de juiste hoeveelheid luchtionen toe aan het binnenklimaat. Op deze manier blijft de lucht onder alle omstandigheden zuiver.  Zo komen de kunstwerken dus niet in aanraking met de anders schadelijke, vervuilde binnenlucht.

Luchtionisatie
Musea investeren wel in hun luchtkwaliteit. De overheid (ministerie van OCW) ziet hierop toe voor het behoud van de Rijkscollectie. Geen enkele kwaliteitscontrole zit er op het binnenklimaat van bijvoorbeeld bedrijven of winkelcentra.

Posthumus is van mening dat het ook voor die nieuwbouw en bestaande bouw zeer interessant is om hier eens aandacht aan te gaan besteden: “De wetenschap heeft namelijk ruimschoots bewezen dat mensen beter functioneren in gezonde lucht. Een goed binnenklimaat levert meer omzet en comfort op. Bovendien bespaart een gebouweigenaar met onze ionisatietechnologie ten minste 25 procent op de energiekosten”.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door ionair