Deeleconomie centraal in The Sharing Tower

Het kantoorgebouw De Oliphant in Amsterdam-Zuidoost voldoet niet meer aan de wensen en eisen van de huidige generatie. Medio 2017 moet dit gebouw getransformeerd zijn tot The Sharing Tower, met minimaal de BREEAM-NL-certificering Very Good (3 sterren).

IVG Institutional Funds en Sens real estate zijn de initiatiefnemers van dit project. Zij maken The Sharing Tower zo dat dit kantoorgebouw ‘de waarden en filosofie van de millennials en de deeleconomie tot bloei komen’, aldus Sens real estate.

The Sharing Tower wil de volgende generatie werkgevers en werknemers onderdeel laten uitmaken van de sharing economy. Deze economie is gebaseerd op openheid, mobiliteit, wendbaarheid, vrijheid, transparantie en boven alles: shareability.

Open en transparant gebouw

Een belangrijke motivatie achter de realisatie is om het gebouw nadrukkelijker met zijn omgeving te verbinden. De begane grond van dit kantoorgebouw komt bijvoorbeeld op hetzelfde niveau te liggen als het aangrenzende maaiveld, terwijl de gevel open en transparant zal zijn. Het doel van dit soort architectonische ingrepen is om openheid en transparantie te faciliteren. De herontwikkeling van het gebouw De Oliphant in Amsterdam Zuidoost toont het tijdsgewricht waar wij ons in bevinden. Het is een transformatie van een gesloten 'jaren 90'-kantoor in een hedendaags open en transparant, stads gebouw. Het gebruik van glas en natuurlijke materialen zorgt hierbij voor een gezond, ruim en transparant gebouw”, aldus Oresti Sarafopoulos van Sarafopoulos Architects, die voor het ontwerp heeft gezorgd.

Koelplafonds distribueren energie

Ook andere architectonische ingrepen bevorderen de duurzaamheid van het gebouw. De glazen gevel reduceert de vraag naar energie, omdat hierbij het licht diep het gebouw in laat komen. Infrarood blokkerend folie houdt de hitte buiten. Hernieuwbare energie wordt verkregen uit een gemeentelijk energienetwerk voor koeling en verwarming. Koelplafonds distribueren energie door het gebouw met lage temperatuur. Verder willen IVG en Sens zorgen voor energiedeelprogramma’s met andere gebouwen in Amsterdam-Zuidoost.

Behalve de genoemde bedrijven zijn onder meer DGMR, Deerns en Target, Van Rossum en Weber Shandwick bij de totstandkoming van dit project betrokken.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland