€ 250 voordeel met nieuwe warmtepomp

Met de compacte warmtepomp WarmteWinner van Eneco kan een gemiddeld huishouden met een cv-ketel tot 60% op het gasverbruik besparen. Dit levert consumenten jaarlijks een voordeel van € 250 op de energierekening op.

Dit meldt de energieonderneming. De WarmteWinner verwarmt het huis met warmte uit de ventilatielucht. De installatie is ongeveer zo groot als een verhuisdoos en staat naast een bestaande cv-ketel. Vervolgens neemt deze warmtepomp het grootste deel van de warmtelevering van de ketel over, waardoor deze gemiddeld 40% tot 60% minder gas gebruikt. De cv-ketel springt dan alleen bij in pieksituaties, bijvoorbeeld  op koude winterdagen.

Overgang naar duurzame energie

De besparing op het gasgebruik compenseert het stroomverbruik van de WarmteWinner, meldt Eneco. “De warmtevraag van consumenten is een van de grootste uitdagingen in de overgang naar duurzame energie”,  vertelt bestuursvoorzitter Jeroen de Haas. “Deze uitdaging kunnen we niet op korte termijn en op grote schaal met zonne- en windenergie of restwarmte oplossen. Miljoenen Nederlandse huishoudens hebben een cv-ketel: per huishouden wordt gemiddeld zo’n 1.400 m3 gas per jaar verbruikt om te koken, te stoken of te douchen. Met deze innovatie halveren zij hun gasverbruik. Dat past in onze doelstelling om het energiesysteem te verduurzamen en onze inzet op besparing.”

Samen met Inventum heeft Eneco de WarmteWinner ontwikkeld. Afgelopen december zijn de eerste van deze nieuwe warmtepomp bij consumenten in Zwijndrecht en Zoetermeer geplaatst. De eerste serie wordt in de komende maanden geproduceerd. Vanaf de zomer verwacht het energiebedrijf dit product te leveren.

Deel dit artikel

permalink