Passiefrenovatie Enschede ontvangt award

Het project Luttebrink/Denekampbrink uit Enschede is in de prijzen gevallen. De passiefrenovatie van 28 bestaande woningen won in de categorie Woningrenovatie van de PassiefBouwen Awards 2013.

Voor de Passiefbouwen Awards 2013 waren in totaal elf projecten genomineerd, verdeeld over de categorieën Nieuwbouw, Renovatie en Overige Gebouwen. Hierbij won Enschede in twee categorieën.

In de wijk Wesselerbrink renoveerde woningcorporatie Domijn 28 hobbykamerwoningen tot passiefwoningen. Het succes is volgens de jury te danken aan de ambities van de samenwerkende partijen en de ingezette innovatieve maatregelen.

Domijn, Wismans & De Jong Architecten, Trecodome, Nieman Raadgevende Ingenieurs, BAM Woningbouw Deventer, Brink Climate Systems, Sto Isoned, Trecodome en Mosa Facades werkten samen om een energiesprong te maken van E naar A++.

Duurzaamheidsmaatregelen
Er werden verschillende duurzaamheidsmaatregelen ingezet, zoals een zonneboilersysteem, wtw-installatie, triple beglazing en een geïsoleerde gevel. Daarnaast zijn de passiefhuizen volledig luchtdicht; een luik in het dak zorgt voor zomernachtventilatie en men ventileert via een te openen deel in de gevel.

Buitengevelisolatie
Als buitengevel is gekozen voor StoTherm Vario afgewerkt met een C2C-gecertificeerde keramische tegel van Mosa Facades. StoTherm Vario is een buitengevelisolatie systeem met een basis van polystyreen isolatiemateriaal, een minerale mortel-weefsellaag en een organische, keramische of minerale eindlaag.

Bewonersparticipatie
Dat de plannen in Enschede definitief vorm konden krijgen, is mede te danken aan de bewonersparticipatie. De huurders hadden inspraak in de gevelafwerking. Daarnaast waren de kozijnvlakken op de woonlagen vrij indeelbaar, waardoor iedere woning individueel en herkenbaar is geworden.Bijzonder aan het project is dat een buurtbewoner is opgeleid tot energiecoach om bewoners met tips en informatie te ondersteunen bij het besparen van energie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Sto Isoned bv

Meer nieuws uit Enschede, Overijssel