Eigen energie voor eigen bouw

Ook al staat Abu Dhabi niet bepaald bekend als duurzaam, toch zijn er ook tegengeluiden te horen. Masdar City moet een leidend voorbeeld op het gebied van duurzaamheid worden met als pronkstuk Masdar Headquarters. Dit gebouw levert energie voor zijn eigen bouw.

Een van de vele prestigieuze bouwprojecten in Abu Dhabi is de ontwikkeling van Masdar City. Dit is een CO2-neutrale en autoloze stad die volledig op duurzame energie draait. De stad wordt een duurzaam voorbeeldproject. Niet alleen wat betreft duurzame bouw en energievoorziening, maar ook wat betreft vergaring van kennis.

Centraal punt in Masdar City wordt het Masdar Headquarters ontworpen door Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Zij ontwierpen een gebouw dat energie opbrengt. Hiervoor maken ze gebruik van duurzame materialen, geïntegreerde windturbines en zonnepanelen. Vergeleken met gelijksoortige gebouwen verbruikt het gebouw zeventig procent minder water. Daarnaast is dit het eerste gebouw ter wereld dat energie levert voor de eigen bouw. Het zonnedak wordt namelijk eerder gebouwd dan het complex eronder. De bouw is in 2010 voltooid.
 

Deel dit artikel

permalink