Hoofdkantoor Weber + Thompson prototype duurzaam bouwen

Steeds vaker propaganderen architectenbureaus duurzaam bouwen. Bij een aantal bureaus schort het alleen nog wel eens aan de duurzaamheid van het eigen kantoor. Het Amerikaanse architectenbureau Weber + Thompson valt niet onder deze laatste groep gezien het nieuwe hoofdkantoor dat zij afgelopen april in gebruik namen.

Het opvallendst aan het tien miljoen dollar kostende gebouw is de totale afwezigheid van airconditioning. Dit levert een enorme energiebesparing op. Weber + Thompson streeft zelf naar een besparing van minimaal dertig procent. De wensen van de werknemers werden als uitgangspunt van het ontwerp genomen. Ramen kunnen in het hele gebouw worden geopend ter verkoeling. De verwarming geschiedt door middel van radiatoren die de werknemers afzonderlijk kunnen regelen.

Het plein in het midden van het gebouw zorgt ervoor dat warme lucht opstijgt. De warmte van het zonlicht aan de buitenkant van de gevel wordt door een coating tegengehouden. Daarnaast heeft het dak een lichte kleur, zodat zonlicht weerkaatst wordt. Uit computerberekeningen bleek dat er per jaar achttien tot twintig werkuren zijn waarin de binnentemperatuur de 27 graden ontstijgt. Gekozen is te bouwen met beton in plaats van staal: beton warmt gedurende de dag langzamer op.

Weber + Thompson houdt via een blog bij hoe het gebouw bevalt.

Deel dit artikel

permalink