Toren vol schone technologie

“The only green thing we have is the dollar.” Een veelzeggende uitspraak over het duurzame beleid in de Verenigde Staten. Deze uitspraak gaat echter niet op voor de stad Chicago waar burgemeester Richard Michael Daley de scepter zwaait. Hij is fervent voorstander van groene daken in zijn stad en nu is er plek voor de Clean Technology Tower van AS + GG Architecture.

Na eerder al met het ontwerp voor het Masdar Headquarters in Masdar de aandacht te hebben getrokken, komt AS + GG met de Clean Technology Tower. Deze wolkenkrabber valt op door de consequente integratie van windturbines door de hele toren heen. Daarbij is gebruikgemaakt van het feit dat op hogere verdiepingen de wind harder is. Hoe hoger men zich in het gebouw bevindt, hoe meer windturbines, die op de hoek van elke verdieping zijn gelegen.

De toren van Adrian Smith en Gordon Gill heeft een verhuurbaar vloeroppervlak van 170.000 m2 en dient vooral als kantoor. Daarnaast is er 28.000 m2 ingeruimd voor een hotel. Een plein en park zullen naast het gebouw aangelegd worden, om het gebouw volledig in te bedden in zijn omgeving. En zo krijgt de ‘windy city’ er weer een groen kunstwerk bij.
 

Deel dit artikel

permalink