[De Terugblik] Bijenkorf in Izola

Duurzaam bouwen gaat vaak over vooruitkijken, maar het is misschien wel interessanter om terug te blikken. Wat voor duurzame toepassingen zijn er bijvoorbeeld gebruikt in gebouwen? Met enige regelmaat belichten we duurzame projecten. Nu de zomervakantie voor de deur staat is dat De Bijenkorf in Izola, Slovenië.


In het buitenland word je in kustplaatsen meestal niet echt vrolijk van de vastgoedprojecten, gelukkig zijn er ook uitzonderingen.

Dit op een bijenkorf gebaseerde appartementencomplex is ontworpen voor sociale woningbouw. Families en stellen in het industriële district Izola aan de Sloveense kust maken hier gebruik van. Naast het slimme gebruik van zonnewering is natuurlijke ventilatie ingezet die de interieurstemperatuur het hele jaar door reguleert.

Ieder balkon heeft een kleurig textielen wering die efficient de zon weert en ventileert. ´s Zomers wordt de hete lucht opgevangen in een ´air buffer´ zone die aan de zijkanten van de balkons zit. De warme lucht wordt opgeslagen en in de winter hergebruikt.

Facts & Figures
Appartementen aan de kust in Izola
Architect: Ofis
Bouwtijd 2003-2005
Gebied: 2800 m2
Type: sociale woningbouw
Ontwerpteam: Rok Oman, Špela Vide?nik, Martina Lipicer, Ne?a Oman, Nejc Batisti?, Florian Frey, Marisa Baptista,špela urši?

Voor meer informatie: Architectenbureau Ofis

Deel dit artikel

permalink