IJburg huis van Marc Koehler Architects

Genomineerd voor de façade van het jaar 2008 en geroemd om zijn duurzaamheid. Het IJburg huis van Marck Koehler.

Dit 140 m2 huis in IJburg is van de hand van Marc Koehler Architects Amsterdam. Het is ontworpen als een verticale tuin die ruimte biedt aan flora en fauna om te groeien in een dichtbevolkte stedelijke ruimte.

Amsterdamse School
Drie slaapkamers, een kleine badkamer, WC en een voor vele doeleinden te gebruiken hal zijn gesitueerd op de begane grond. De eerste verdieping is helemaal open en wordt gebruikt als woonkamer en keuken.

De façade heeft een baksteen detaillering die geïnspireerd is op de Amsterdamse School. Omdat metselwerk lang meegaat en vrij van onderhoud is en gerecycled kan worden is het een interessant duurzaam bouwmateriaal.

Natuurlijk gordijn

Het tot versiering dienende metselwerk is functioneel als ondergrond voor verschillende soorten klimplanten die tegen de façade kunnen klimmen. Kiwi’s, druiven en rozen zullen in de loop der tijd het huis van een groene jas voorzien en creëeren een natuurlijk gordijn rond de leefruimten en terrassen. Ze bieden beschutting en privacy.Ook al is het leefgedeelte op de eerste verdieping gesitueerd, de bewoners zullen de tuin ervaren als een integraal deel van de leefruimte.

De groene façade van het huis is een levende façade, die door ruimte te bieden aan vogels en insecten, uiteindelijk een nieuw stedelijk ecosysteem wordt. Het huis heeft een duurzame pomp, zonnepanelen op het dak en een mechanisch systeem die hitte opwekt gecombineerd met de natuurlijke ventilatie in ieder vertrek.

Het IJburg huis laat zien dat comfort, schoonheid en duurzaamheid elkaar kunnen versterken.

Voor meer info:www.marckoehler.nl

Facts & Figures
Opgeleverd in 2007
Client: Elmar, Machteld and Kawai van den Elzen
Vloerruimte: bruto: 140 m2 + 75 m2 roof terrace
Constructie kosten: 230.000 Euro
Ontwerp: Marc Koehler
Adviseurs: KKB Heemskerk, Strackee
Ontwerp team: Kasia Heijerman, Dick Kleijn, Jurrian Knijtijzer, Wouter Hendrikson, Dennis de Haan (Bricx), Jack van den Hove (Maxit).
Foto’s: Marcel van der Burg (Primabeeld)
 

Deel dit artikel

permalink