Haagse Erasmusveld duurzaamste wijk van Nederland

Het Erasmusveld in Den Haag moet de meest duurzame stadswijk van Nederland worden. Het masterplan Erasmusveld-Leywegzone wordt 16 juli aan bewoners en belanghebbenden getoond.

In het masterplan staat dat de bestaande ecologische zones worden versterkt en uitgebreid. In deze zones worden wandel- en fietsroutes aangelegd en ongeveer de helft van de bestaande volkstuinen ingepast.

Rondom de ecologische zones en de volkstuinen worden 750 nieuwe woningen gebouwd. Deze woningen, variërend van vrijstaande huizen tot gestapelde bouw, krijgen een bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk ontwerp.

Nieuw stadskantoor
masterplan (2008-2020) maakt de verbinding tussen de Vinex-wijk Wateringse Veld en het naoorlogse Den Haag Zuidwest. In Wateringseveld, Erasmusveld en Zuidwest komen zo’n 85.000 bewoners te wonen. Dit totale gebied krijgt een nieuw stadshart rondom het nieuwe Stadskantoor en het vernieuwde winkelcentrum Leyweg. In dit Stadskantoor, waarvan de bouw in mei 2008 is gestart, komen een bibliotheek en 49 appartementen.

Volkstuinen worden openbare tuinparken
Een deel van de volkstuinen wordt in het nieuwe plan getransformeerd naar openbare tuinparken waar verschillende doelgroepen samenkomen en recreëren. In het plan worden vier volkstuincomplexen omgebouwd naar openbare volkstuinparken. Ook is er ruimte gereserveerd voor een nieuwe, ecologische volkstuin. In totaal is 9,1 hectare in het plan bestemd voor volkstuinen. Voor de tuinen die verplaatst moeten worden, wordt de komende jaren in overleg met de betrokkenen een passend alternatief gezocht.

Presentatie masterplan
Op woensdag 16 juli presenteert wethouder Marnix Norder met het projectteam het definitieve masterplan aan bewoners en belanghebbenden. De presentatie begint om 16.30 uur
In september buigt de gemeenteraad zich over het masterplan Erasmusveld-Leywegzone.

Deel dit artikel

permalink