Benutten van energie op wijkniveau

Deze week start de bouw van Sportboulevard in Dordrecht het grootste overdekte sportcentrum van Nederland. Het Rotterdamse ingenieursbureau Techniplan koppelt de energie huishoudens van de diverse onderdelen aan elkaar en bespaart hierdoor aanzienlijk op de energiekosten.

Warmte die straks vrijkomt bij het maken van ijs voor de ijsbaan, wordt weer gebruikt voor het verwarmen van het zwembadwater. Ook kunnen het nabijgelegen Albert Schweitzer-ziekenhuis en circa 160 nieuwe appartementen in drie woontorens aan de Overkampweg onderling warmte uitwisselen.

Energiekoppeling van gebouwen
“Nooit eerder kon er op zo’n grote schaal warmte en koude tussen verschillende gebouwen worden uitgewisseld” zegt Marc Douma directeur van Ingenieursbureau Techniplan Adviseurs. Zij ontwikkelden voor deze nieuwe wijk een infrastructuur die de energie van verschillende functies aan elkaar koppelt. “Energiekoppeling van gebouwen is de volgende stap in energie- en CO2 besparing.”

Hergebruik van de ijsbaan warmte bespaart 20 procent energie, warmteterugwinning van het douchewater bespaart not eens 35 procent. In totaal verbruikt het sportcomplex 40 tot 50 procent minder energie.

Gratis warmte
De Sportboulevard  is onderdeel van het megaproject Gezondheidpark Dordrecht. Hier combineert de Gemeente sport, gezondheidszorg en commerciële functies. Het gezondheidspark wordt ontwikkeld als een multifunctioneel, stedelijk gebied dat naar schatting jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers zal bedienen. De uitbreiding van het ziekenhuis en de bouw van de Sportboulevard zijn in 2009 gereed. Naar verwachting is het gehele park in 2015 gerealiseerd.

Volgens Marc Douma is het energetisch in balans brengen van diverse functies op wijkniveau overal toepasbaar. “Niet alleen de warmte van een ijsbaan, maar ook de warmteproductie in kantoren kun je eenvoudig gebruiken om nabijgelegen woningen te verwarmen. Die warmte krijg je bijna gratis!”

Filmpje Gezondheidspark
 

 

Deel dit artikel

permalink