[De Terugblik] Oberlin College in Ohio

Duurzaam bouwen gaat vaak over vooruitkijken, maar het is misschien wel interessanter om terug te blikken. Wat voor duurzame toepassingen zijn er bijvoorbeeld gebruikt in gebouwen? Met enige regelmaat belichten we duurzame projecten. Dit keer het Adam Joseph Lewis Centrum van de Oberlin College in Ohio.

Dit opleidingscentrum voor ?environmental studies? is een experiment in duurzaam bouwen dat sinds de realisatie van het gebouw in 2000, nog steeds gaande is. Dagelijks zijn de prestaties van het gebouw te volgen via de website.

Studenten krijgen hier les in een omgeving die duurzaamheid uitstraalt. Alle bouwmaterialen zijn recycled, hergebruikt of duurzaam gegroeid en geoogst. Het interieur en het omringende landschap bestaat uit een grote variëteit aan lokale ecosystemen, die niet alleen voedsel voortbrengen, maar ook dienen als opslagplaats voor ?stormwater? en voor het zuiveren van het afvalwater van het gebouw.

?We wilden een plaats maken waar niet alleen les gegeven werd, maar een gebouw dat zou moeten helpen onze relatie onze omgeving te herdefiniëren. Een plek die ons bewustzijn van de ecologische mogelijkheden vergroot.? Zegt Professor David W. Orr, directeur van het Oberlin's Environmental Studies Program. Het hele ontwerpproces, de uitdagingen en de lessen die geleerd zijn publiceerde hij in 2002 in de uitgave ?The nature of Design (Oxford University Press)

Het gebouw staat nu ook in de schijnwerpers op de website van inhabitat . Misschien omdat het college en de stad dit jaar 175 jaar bestaan. Misschien omdat William McDonough in de adviesraad zit van de bouw en tekende voor de architectuur, maar eerder denken we omdat de enthousiaste medewerkers al acht jaar lang bewijzen ze dat het mogelijk is duurzaam te bouwen en beheren.

Deel dit artikel

permalink